İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projes
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) çerçevesinde 2018 yılında çalışmaları başlatılan Alucra İlçemizin vazgeçilmez lezzeti “Alucra Oğlak Kebabı”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından markalaştırıldı. Kebap coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaret tescilinin yapılması ile birlikte Alucra Oğlak Kebabı bu ilçemizin simgesi haline gelecek ve ilçeye ekonomik değer katacak.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Alucra Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalar ve ODÜ. Ziraat Fakültesi uzmanlarının teknik desteği sonucunda düzenlenen rapor 14.01.2019’da Türk Patent ve Marka Kurumuna sunularak Alucra Oğlak Kebabı ile ilgili coğrafi işaret başvurusu yapılmış ve 02.11.2020 tarihli Resmi Bültende yayınlanarak tescil edilmiştir” denildi.
İŞTE ALUCRA OĞLAK KEBABI
Alucra Oğlak Kebabı Temmuz ayı başından Ekim ayı sonuna kadar olan dönemde 10-15 kg karkas ağırlığına sahip kara oğlakların bölgeye özgü teknikle fırında pişirilmesiyle yapılan bir kebaptır.
Alucra Oğlak Kebabı çok eski bir geleneğe sahiptir. Oda koşullarında 2-3 gün bozulmadan kalabilen bu kebap, gurbete giden kişilerin yol yiyeceği olarak kullanılırken, kış şartlarında 2-3 ay saklanabilme özelliği ile aynı zamanda kış yemeği olarak da kullanılmıştır. Alucra Oğlak Kebabı cumartesi günleri ilçe pazarında kilo ile satılırken, bölgeye yakın diğer ilçelerde de hafta pazarlarında satışa sunulmakta, sipariş üzerine ülkemizin çeşitli yerlerine de gönderilmektedir.
GİRKAP projesi kapsamında ilimize özgü Çavuşlu Ekmeği, Şebinkarahisar Karadutu, Giresun Simidi, Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı ve Giresun Isırganı için coğrafi işaret almaya yönelik çalışmalar halen devam ettiği belirtildi.A
COMMENTS