İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü ve yazarı Mehmet Akif Ersoy'u anma haftası nedeniyle yazılı bir açıklam
İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü ve yazarı Mehmet Akif Ersoy'u anma haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Aygün Attar,önemli tespit ve değerlendirmelerde bulundu. İstikall Marşının cumhuriyeti kuran halkın milli ve manevi değerlerinin çok somut ve özel bir ifadesi olduğunu belirten Attar,"İstikalll marşı, bizi biz yapan şanlı tarihimizin en muhteşem özetidir. Dik duruşumuzun şiirsel ifadesidir. Ebed müddet var olacak milli ruhumuzun ve manevi değerlerimizin kelimelerle yüceltilmiş anıtıdır." dedi.
İşte Rektör Attar'ın açıklamasının metni…
Türk Milletinin yetiştirdiği en vatanperver aydınlardan biri olan Mehmet Akif Ersoy, Türk Kurtuluş Savaşı'na her şeyiyle destek olmuş, milli mücadelemize bazen bir hatip, bazen bir yazar, bezen de büyük bir şair olarak katılmıştır. Bir aydın olarak onun eserlerinde, içinden çıktığı toplumun değerleri, tarih sayfalarına yansımış olayların izleri ve işaretleri vardır.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın en heyecanlı zamanlarında, mücadelenin psikolojisini anlatmak ve bu mücadelenin moral motivasyonunu en üst düzeyde tutmak amacıyla, Maarif Vekâleti tarafından 1921'de "İstiklal Marşı" yarışması düzenlenmiştir. 724 şiirin katıldığı yarışmada, TBMM'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Mehmet Akif Ersoy'un şiiri, Türk Milletinin Milli marşı olarak kabul edilmiştir.
Milli Marşımız, milli mücadelemizin hatırasını içeren emsalsiz bir eserdir ve "İstiklal Marşı" olmasının ayrı bir değeri, anlamı vardır. İstiklal Marşımız, Cumhuriyeti kuran halkın milli ve manevi değerlerinin çok somut ve özel bir ifadesi olmakla birlikte bizi biz yapan şanlı tarihimizin en muhteşem özetidir. Dik duruşumuzun şiirsel ifadesidir. Ebed müddet var olacak milli ruhumuzun ve manevi değerlerimizin kelimelerle yüceltilmiş anıtıdır.
İstiklal Marşımızın hece sayısı olan 571'in Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'ın yeryüzünü şereflendirdiği yıl olması ve harf sayısı olan 1453'ün İstanbul'un Fethinin tarihi olması bizim için ayrıca kutsi bir değer arz etmektedir.
Giresun Üniversitesi olarak; bu yolda ebediyete intikal etmiş başta tüm Şehitlerimiz ile Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY olmak üzere, Milli Mücadele Kahramanlarının aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyor, onları rahmetle anıyoruz".
COMMENTS