Giresun

Balığı, balıkçılığı, turizmi kurtarır mı?

Balıkçı turizmi, balıkçılıktaki krizi çözebilir mi? Bilimsel bir çalışmada bu soruya yanıt arandı.

Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Şimşek’e ait “Doğu Karadeniz’de Balıkçılık Turizmi Olanakları Üzerine Bir Değerlendirme” adlı araştırmaya dayalı çalışmada ilginç bilgiler, öneriler ve taleplere yer verildi.

Balık stoklarını azaltan faktörlere de yer verildi

 Doç. Dr. Mehmet Şimşek’e göre, Karadeniz kıyılarında kentsel alan yaratmak ve karayolu geçirmek amacıyla yapılan deniz dolguları, dalgakıran, balıkçı barınağı, liman gibi kıyı yapıları, şehir ve sanayi atıklarının denizlere boşaltılmasına neden oldu. Bu nedenle deniz ekosistemini bozuldu ve bu durum balıkçılık turizmini olumsuz etkiledi. Balıkların yaşam alanlarını daraltarak ve su kalitesini kötüleştirerek balıkçılık kaynaklarını azalttı. Oysa balıkçılık turizmi, geleneksel balıkçılığa değer katarak aşırı avlanmanın azalmasını ve deniz kaynaklarının korunmasını sağlıyor.

Çalışmada, Karadeniz bölgesinde deniz kirliliği, aşırı avlanma ve deniz dolguları gibi etkenler balık stoklarında azalmaya yol açtığı ve bunun sonucunda geçimini balıkçılıkla sağlayan birçok kişinin mesleğini bırakarak büyük şehirlere göç ettiği belirtildi. Bununla birlikte yerel balıkçılara ek gelir sağlayan balıkçılık turizmi ile bu sorunun ortadan kalkacağı, bölgedeki ekonomiyi destekleyebileceği, sürdürülebilir balıkçılığı teşvik ederek deniz kaynaklarının korunmasına katkıda bulunacağı görüşüne yer verildi.

Doç.Dr. Şimşek çalışmasında Doğu Karadeniz’in sahip olduğu balıkçılık potansiyeli, balıkçılık turizmi kapsamında çeşitli önerilerle ortaya koydu. Şimsek Doğu Karadeniz kıyılarında tarım toprakları ile sanayi kuruluşlarının yetersizliği ve balığın zengin proteinli bir besin maddesi olması, balıkçılığın ekonomik ve sosyal açıdan vazgeçilmez bir hale gelmesine neden olduğunu savundu.

Geleneksel balıkçılık, turizm potansiyelini artırıyor

Mehmet Şimşek’in çalışmasındaki tespitler şöyle: “Geleneksel balıkçılık süreci; ziyaretçilere deniz yolculuğu, ağların hazırlanması, balıkların tutulması ve geleneksel yemeklerin servis edilmesi gibi birçok deneyim sunmaktadır. Ahşap teknelerin yapımı, bakımı ve ağların tamiri gibi süreçler turistler için ilgi çekici olmaktadır. Ancak balıkçılık turizminin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için yasal altyapının oluşturulması ve küçük tekne sahiplerinin balıkçılık ile turizm faaliyetleri yapabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”

Çalışmada bu düzenlemeler aracılığıyla teknelerin teknik ve güvenlik standartları, katılımcı kapasiteleri, tekne sahibinin yetki ve sorumlulukları kapsamlı, denetim mekanizmalarının belirlenmesi önerildi.

Araştırmada balıkçılık turizmi bilincinin artırılması için yerel üniversiteler ve halk eğitim merkezleri ile sürdürülebilir eğitim programları hazırlanılarak ve yerel yönetimlerle iş birliği yapılabileceği tavsiye edildi Ayrıca üniversitelerin edebiyat ve iletişim bölümleri tarafından bölgenin kültürel ögelerinin derlenip yayına sunulması ve belgesel çekimleri ile tanıtıma katkı sağlanması, medya kuruluşları ve seyahat acentelerinin de tanıtım faaliyetlerine destek vermesi istendi.

Kaynak: Bil-Ki Haber
Muhabir: Merve Tilmeç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir