BEKTAŞOĞLU 82 PLAKALI İL ŞEBİNKARAHİSAR OLMALI

HomeGiresun

BEKTAŞOĞLU 82 PLAKALI İL ŞEBİNKARAHİSAR OLMALI

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’un 1933’e kadar il olan Şebinkarahisar ilçesinin il hakkının yeniden ia

REKTÖR CAN’IN HEDEFİ İKİ YERLEŞKE
10 Kasım törenine yoğun katılım
GİRESUN AK PARTİ İLÇE ADAYLARI AÇIKLANIYOR

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’un 1933’e kadar il olan Şebinkarahisar ilçesinin il hakkının yeniden iade edilmesi için kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinde gerekçeler sıralayan Bektaşoğlu, o zaman ilçe yapılan 6 ilçenin daha sonraki dönemlerde il yapıldığını hatırlatarak,” Cizre ve Yüksekova’nın il olmasına bir itirazımız yok. Ama Türkiye’de bir ilçe il yapılacaksa, önce Şebin yapılmalı. 83 yıl önce il olan, 83 yıldır mücade eden yöre halkına Giresun’un rakamlarının da olduğu 82 rakamı plaka olarak verilmeli” dedi.

IMG_2562

 

ŞEBİNKARAHİSARLILAR DESTEK VERDİ

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM’de, Giresun, Bursa, İstanbul, Koceli ve Ankara’dan gelen  vakıf ve derneklerden oluşan Şebinkarahisar STK temsilcileri, Giresun Medya Platformu üyeleri ile  birlikte düzenlediği basın toplantısında, kanun teklifinin gerekçelerini anlattı.

“İlçe halkının 83 yıllık mücadelesine destek veriyorum” diye sözlerine başlayan Bektaşoğlu,  “Hükümetin  il sayısını artırmaya yönelik bir çalışma yaptığı sırada, bu teklifimin de dikkate alınacağını ve milletvekili arkadaşlarım tarafından da kabul göreceğine inancım tamdır. Şu anda imza sayısı 70’i aştı. Bu partiler üstü bir konu. Bu tarihi görev ve sorumluluk bugün  TBMM çatısı altında görev yapan bütün milletvekillerindir.”dedi.  

14 uygarlığın yaşadığı yörenin tarihinin 3 bin 300 yıl önceye kadar gittiğini ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Anadolu’nun en eski uygarlık merkezi olduğunu söyleyen Bektaşoğlu,   ilçeye Şarki-Karahisar adını Fatih Sultan Mehmet, şimdiki adını da Atatürk’ün verdiğini hatırlatarak, “Ancak bu ilçemiz, 1933 yılında, vilayetlerin yeniden düzenlenme çalışmaları çerçevesinde şimdi neden ve sonuçları ortadan kalkmış olan gerekçelerle (örneğin; geliri giderinden az olduğu gibi) masa başında alınan kararlarla ilçe yapılmış ve bir zamanlar ilçesi olan Giresun iline bağlanmıştır. Ama ondan sonraki süreçte, Şebinkarahisar’la birlikte ilçe yapılan; Artvin, Rize, Aksaray, Osmaniye, Hakkari ve Mersin yıllar içinde yeniden il olurken, Şebinkarahisar bu haktan mahrum bırakılmıştır”ifadesini kullandı

.

BÜTÜN BAŞBAKANLAR, BAKANLAR “İL YAPACAĞIZ” DİYE SÖZ VERDİ.

Bektaşoğlu, geçmişte  Başbakanlık görevlerini yürütürken, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, siyasi partilerin genel başkanları, bakanların son dönemde de siyasi iktidar temsilcilerinin Şebinkarahisar’ın il olması sözü verdiğini, belirterek, “ hatta törenlerle araçlara plakalar bile takılmıştır.  İl kararnamesi, hükümet teklifleriyle hazırlanan ancak meclise getirilmeyen kanun taslakları bir dönemin akılda kalanlarıdır. Bugüne kadar çeşitli partilere mensup milletvekillerinin de TBMM’ye verdikleri kanun teklifleri vardır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üst düzey yöneticileri, bakan, hatta başbakan yardımcılarının da ‘Kelkit vadisinin ili Şebinkarahisar olmalı’ şeklinde açıklamaları da arşivlerde mevcuttur.  Yani son 40 yılda devleti yönetenler Şebinkarahisar’ın il olması gerektiğini vurgulamışlar, böylece Türkiye’de Şebinkarahisar’ın il olması kabul görmüş, yaratılan algıyla bir beklenti oluşmuştur.
O yöreden olan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de her seçim döneminde halkımıza vaatleri vardır”diye konuştu.
“İLÇE HALKI İL OLMANIN BÜTÜN ALTYAPISINI, KAMU BİNALARINI BİLE  HAZIRLADILAR”

Şebinkarahisarlılar’ın hemşerilerinin katkılarıyla ekonomilerini birleştirerek il olma yönündeki bütün alt yapı hazırlıklarını tamamladığını söyleyen Bektaşoğlu, “5 katlı hükümet konağı, adliye sarayı ve lojmanlarının, ağır ceza mahkemesi binası, öğrenci yurtları, kültür merkezi, salonlar, sağlık kuruluşları gibi il olduklarındaki ihtiyaçlarını önceden gidermişlerdir.

Özellikle eğitim alanında büyük bir atılım gerçekleştirilmiştir” dedi .

IMG_2581

İL MERKEZİNE 120 KİLOMETRE UZAKLIĞI VE 2.200 METRE RAKIMLI EĞRİBEL GEÇİTİ NEDENİYLE HİZMETLER AKSIYOR

CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, 25 bin dolayında bir nüfusa sahip olan Şebinkarahisar’ın, Giresun İline uzaklığına da değinerek,şunları söyledi:”  Bu ilçemiz, Kelkit vadisinde bulunan Alucra, Çamoluk, Suşehri, Akıncılar, Gölova, Koyulhisar, Şiran ilçelerinin de merkezindedir. Bu ilçeler, Giresun’a 2 bin 200 rakımlı Eğribel geçidi, Ordu’ya 1940 rakımlı Harçbeli geçidi, Sivas’a 1925 rakımlı Karabayır geçidi ile bağlandığından kış aylarında bu ilçelerinde illeri ile bağlantıları kesilmekte, ulaşım sağlanamamakta,500 bin dolayında bir yurttaşlarımızın illeriyle olan bağlantıları tamamen kesilmekte, resmi, ticari iş ve işlemlerini gecikmelerle gerçekleştirmektedirler.

Ayrıca sadece kış mevsimi değil normal zamanlarda bile il idaresinin sağlık, eğitim, ulaşım gibi devlet hizmetlerini ulaştırması da mümkün olamamaktadır. Özellikle terör örgütünün yakın noktadaki Erzincan, Gümüşhane, Sivas üzerinden Karadeniz’e açılımı bu ilçe kırsalı üzerinden gerçekleştiği bilinmesine rağmen, ilçe güvenliğini sağlayan güvenlik gücüyle yürütülen mücadele yetersiz kalmaktadır.

Şebinkarahisar’ın eski idari bütünlüğündeki ilçelerin bugün bağlı oldukları illere uzaklığı ortalama 146 kilometre iken Şebinkarahisar tekrar il yapıldığında bu ilçelerin Şebinkarahisar’a olan uzaklığı ortalama 45 kilometreye inecektir.

Bu coğrafi özelliği ile Şebinkarahisar ilçemizin il idaresi yönetimine kavuşturulması gerektiğini ortaya koymaktadır”.

Bektaşoğlu konuşmasının sonunda  “o yörede yetişen ve Şebin’i çok iyi bilen bir Başbakanın da görevdeyken, diğer partilerin de destek olacağı bir dönemde  İlçemizin bu talebinin dikkate alınmasını umuyorum” dedi.

13882338_1055354314533172_4408492506209469527_n

İŞTE BEKTAŞOĞLU'NUN ŞEBİNKARAHİSAR'IN İL OLMASI İÇİN HAZIRLADIĞI KANUN TEKLİFİ 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Kelkit vadisi olarak bilinen, Giresun, Gümüşhane ve Sivas illerinin sınırları içinde birbirlerine yakın mesafelerde bulunan belde ve ilçelerin idari bütünlük arz edecek şekilde birleştirilerek Şebinkarahisar adıyla bir il kurulmasını içeren kanun teklifimiz, gerekçeleriyle birlikte ekte sunulmuştur.  Gereğini saygılarımla arz ederim.

                                                                                                  Bülent Yener BEKTAŞOĞLU

                                                                                                              Giresun Milletvekili 

 

                                                                    

                                                            GENEL GEREKÇE

Giresun’un Kelkit vadisinde bulunan Şebinkarahisar ilçesi, bilinen tarihi 3 bin 300 yıl önceye kadar gider. Pontus Krallığı'nı ortadan kaldıran Roma Kumandanlarından Pompeius tarafından M.Ö 63 yılında Roma askeri kolonisi olarak kurulan kent, sonrasında 14 uygarlığa beşiklik etmiştir, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Anadolu’nun en eski uygarlık merkezlerindendir. Bölgede, Eti, Urartu, Pers, Pontus, Emevi, Abbasi, Mengücek ve Danişmend yerleşimi olduğu tarihi eserlerden tespit edilmiştir. Şehir, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devletine geçmiş, sonrasında Akkoyunlu ve Karakoyunlu hâkimiyeti görülmüştür. 1473 tarihindeki Otlukbeli Savaşını kazanan Fatih Sultan Mehmet, dönüşte Şebinkarahisar’a uğradığında, üç gün kaldığı şehrin ismini “Şarkî-Karahisâr” olarak değiştirmiştir. Halen ibatede açık olan Fatih camiinin yapımını da o esnada bizzat Fatih emretmiştir.

İlçemiz, Şebinkarahisar adını ise, ilçeyi ziyaretinde “ben bu şehri çok beğendim; bu sevgimin temadisine alem olmak üzere 'Şarkihisar' adının 'Şebin Karahisar' olarak tashihini teklif ediyorum" diyerek bizzat Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. İsimi iki büyük devlet adamı tarafından verilen Şebinkarahisar, tarihi boyunca bugünkü Giresun ve Ordu illeri dahil, Kelkit yöresinin sosyal, ekonomik, kültürel, askeri ve idari merkezi olmuştur. Selçuklular döneminde, Sancak Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu’nda Liva,   cumhuriyet döneminde de 1923 yılından başlayarak 10 yıl vilayet statüsüyle yönetilmiştir. Ancak bu ilçemiz, 1933 yılında, vilayetlerin yeniden düzenlenme çalışmaları çerçevesinde şimdi neden ve sonuçları ortadan kalkmış olan gerekçelerle (örneğin; geliri giderinden az olduğu gibi) masa başında alınan kararlarla ilçe yapılmış ve bir zamanlar ilçesi olan Giresun iline bağlanmıştır. Ama ondan sonraki süreçte, Şebinkarahisar’la birlikte ilçe yapılan; Artvin, Rize, Aksaray, Osmaniye, Hakkari ve Mersin yıllar içinde yeniden il olurken, Şebinkarahisar bu haktan mahrum bırakılmıştır.

Bu ilçemiz 290 kuruluşun bağlı olduğu “Şebinkarahisar’ı Tekrar İl yapma Komitesi” başta olmak üzere, İstanbul-Ankara ve çeşitli illerde kurulu dernekler ve vakıflar aracılığı ve diğer lobicilik faaliyetleriyle, belediyesi, siyasetçisi, yetiştirdiği değerler ve diğer toplum önderleriyle takdir edilecek biçimde; 83 yıldır il olmak için hak ve hukuk mücadelesi sürdürmektedir. Bu süre içinde Başbakanlık görevlerini yürütürken, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, siyasi partilerin genel başkanları, bakanlar bu ilçemize giden, bu ilçelerimizin düzenledikleri etkinliklere katılanların tamamı, Şebinkarahisar’ın il olması sözü vermiş, hatta törenlerle araçlara plakalar bile takılmıştır.

 

İl kararnamesi, hükümet teklifleriyle hazırlanan ancak meclise getirilmeyen kanun taslakları bir dönemin akılda kalanlarıdır. Bugüne kadar çeşitli partilere mensup milletvekillerinin de TBMM’ye verdikleri kanun teklifleri vardır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üst düzey yöneticileri, bakan, hatta başbakan yardımcılarının da ‘Kelkit vadisinin ili Şebinkarahisar olmalı’ şeklinde açıklamaları da arşivlerde mevcuttur.  Yani son 40 yılda devleti yönetenler Şebinkarahisar’ın il olması gerektiğini vurgulamışlar, böylece Türkiye’de Şebinkarahisar’ın il olması kabul görmüş, yaratılan algıyla bir beklenti oluşmuştur.
 

Şebinkarahisarlılar bu süreçte sadece kampanya yürütmekle kalmamışlar, Giresun’da ve çeşitli illerde, yurtdışında bulunan hemşerilerin katkılarıyla ekonomilerini birleştirerek il olma yönündeki bütün alt yapı hazırlıklarını tamamlamış, 5 katlı hükümet konağı, adliye sarayı ve lojmanları, ağır ceza mahkemesi binası, öğrenci yurtları, kültür merkezi, salonlar, sağlık kuruluşları gibi il olduklarındaki ihtiyaçlarını önceden gidermişlerdir.

Özellikle eğitim alanında büyük bir atılım gerçekleştirilmiştir.

İlçede bugün Giresun Üniversitesi bünyesinde kurulu olan Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu mevuttur. Bu okulların binaları yurtlarla birlikte bağışlarla elde edilen 10 bin metrekare alan üzerindeki kampuste her türlü sosyal donatı alanları, eğitimin bütün fiziki koşullarıyla birlikte yapılandırılmıştır. Bu eğitim kurumlarının her birinde 30’a yakın bölüm ve programlarda binlerce öğrenci eğitim görmekte, akademik ve idari kadrolarıyla ilçeye ekonomik, sosyal katkılar sunmaktadır. 

Yine bu ilçemizin sınır ilçesindeki Alucra’da da bağışlarla yapımı tamamlanmış binasında eğitim hizmetlerinin verildiği Turan Bulutçu Meslek Yüksek Okulu da mevcuttur.

İlçemizin hem mevcutlarıyla hem de geleceğe dönük olarak geliştirilebilir özellikte il olmaya hazır bir eğitim potansiyeli vardır.

25 bin dolayında bir nüfusa sahip olan Şebinkarahisar, Doğu Karadeniz Dağlarının orta bölümünde Yeşilırmak’ın kolu olan Kelkit Çayı vadisinde 1378 kilometrekare yüzölçümündeki bir alanda kuruludur. Denize olan yüksekliği 1352 metre, Giresun İline uzaklığı da 120 km’dir.  Bu ilçemiz, Kelkit vadisinde bulunan Alucra, Çamoluk, Suşehri, Akıncılar, Gölova, Koyulhisar, Şiran ilçelerinin de merkezindedir. Bu ilçeler, Giresun’a 2 bin 200 rakımlı Eğribel geçidi, Ordu’ya 1940 rakımlı Harçbeli geçidi, Sivas’a 1925 rakımlı Karabayır geçidi ile bağlandığından kış aylarında bu ilçelerinde illeri ile bağlantıları kesilmekte, ulaşım sağlanamamakta,500 bin dolayında bir yurttaşlarımızın illeriyle olan bağlantıları tamamen kesilmekte, resmi, ticari iş ve işlemlerini gecikmelerle gerçekleştirmektedirler.

Ayrıca sadece kış mevsimi değil normal zamanlarda bile il idaresinin sağlık, eğitim, ulaşım gibi devlet hizmetlerini ulaştırması da mümkün olamamaktadır. Özellikle terör örgütünün yakın noktadaki Erzincan, Gümüşhane, Sivas üzerinden Karadeniz’e açılımı bu ilçe kırsalı üzerinden gerçekleştiği bilinmesine rağmen, ilçe güvenliğini sağlayan güvenlik gücüyle yürütülen mücadele yetersiz kalmaktadır.

Şebinkarahisar’ın eski idari bütünlüğündeki ilçelerin bugün bağlı oldukları illere uzaklığı ortalama 146 kilometre iken Şebinkarahisar tekrar il yapıldığında bu ilçelerin Şebinkarahisar’a olan uzaklığı ortalama 45 kilometreye inecektir.

Bu coğrafi özelliği ile Şebinkarahisar ilçemizin il idaresi yönetimine kavuşturulması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Şebinkarahisar’ın adıyla anılan kendine özgü özelliklerinden birisi de Doğu Karadeniz Bölgesinde olmasına rağmen, iklim bakımından İç Anadolu ikilimi özelliklerini, bitki örtüsü bakımından da İç Anadolu karakteristiği taşımaktadır. İlçeye bağlı Tamzara kendine özgü flora, oksijen ve hava sirkülasyonu nedeniyle dünyadaki 5 merkezden birisi olarak kabul edilmekte, bu nedenle solunum yolu hastalıklarının şifa merkezi olarak bilinmesiyle bu yönde bir turizm hareketi oluşmaktadır. 

Yine ilçemizin Bağlar isimli mahallesinde organik tarım, süt ve süt ürünleri yapılan aile tipi üretim alanları mevcuttur. İlçe genelinde   Alucra, Çamoluk ise Türkiye’nin tescilli doğal kestane ve çam balı üretim merkezidir.  Zaten bu ilçemiz, topraklarında hüküm süren uygarlıkların tahıl, tarım, hayvancılık, yani gıda merkezi olarak bilinmektedir. 

Ayrıca yukarıda belirtilen uygarlıklardan kalan ve bugün pek çoğu varlığını koruyan eserler, inanç turizmine de uygundur.

Bu eserlerin turizm değeri olarak ürün haline dönüştürülmesi, yöremizin ve ülkemizin, Türkiye’de örnekleri görüldüğü gibi ekonomik-sosyal kalkınma ve gelişmesine katkıda bulunacaktır. 

 

Vurgulamak gerekirse; Şebinkarahisar’ın, gelenekleri, görenekleri, coğrafyası, iklimi, tarihi, sosyal kültürel yapısı,  yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, tarım ve hayvancılığı, aile tipi üretimleriyle oluşturduğu ekonomisiyle ilinden ayrı, kendi içinde de bir bütündür. Bu haliyle kendi kendine yeten bağımsız ekonomik gelir kaynaklarını oluşturmuştur. Var olan tüm değer ve özelliklerinin korumak ve daha ileri boyutlara taşımak da ancak ve ancak il idaresi statütüsüyle mümkündür.

Sonuç olarak; Kelkit Vadisinde, tekrar bir vilayet oluşturulmasının gereklidir. Bunun da Türkiye’de il olmayı en çok hak eden, zaten her şeyiyle il özelliğini, koruyan Şebinkarahisar’ın merkez kabul edilerek kurulması doğru olacaktır. Tarihinden günümüze kadar vatanına, milletine bağlı dürüst, çalışkan insanları içinde barındıran, ülkemize alanlarında başarılı olmuş;  İdil Biret, Ara Güler, Rahşan Ecevit, Aziz Nesin, Hüseyin Hüsnü Tekışık gibi pek çok değerler yetiştiren bu kadim kentimizin, 83 yıl önce elinden alınan illik hakkının geri verilmesini, böylece bu yörenin iade-i itibarının da sağlanmış olacağına inanmaktayız. 

Bu tarihi görev ve sorumluluk bugün TBMM çatısı altında görev yapan bütün milletvekillerindir.

Bu sebeplerle Kelkit Vadisinde Giresun Gümüşhane ve Sivas İlleri sınırları içinde birbirine yakın mesafede bulunan İlçelerin idari bütünlük arz edecek şekilde birleştirilerek Şebinkarahisar adıyla yeni bir il kurulması gerekmektedir.

ŞEBİNKARAHİSAR ADIYLA BİR İL KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

MADDE 1-(1)Giresun iline bağlı Şebinkarahisar ilçe merkezi, merkez olmak ve ekli (1) sayılı listede adları yazılı ilçeler bağlanmak suretiyle Şebinkarahisar adıyla bir İl kurulmuştur.

 

GEÇİCİ MADDE 1-(1)Bu Kanunla kurulan ilde merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren geçecek 30 günlük süre içinde ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

 

GEÇİCİ MADDE 2-(1)Bu Kanunla kurulan ilde merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilatla ilgili her türlü atama işlemleri bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren geçecek 60 günlük süre içinde tamamlanır.

(2) Bu süre içinde yeni kurulan ilde ve bu ile bağlanan ilçelerde merkezi ve mahalli idarelere ait her türlü iş ve işlemler ile idari ve adli davalar ve bunlara ilişkin bütün iş ve işlemler hâlihazır bağlılık durumuna göre yürütülür.

GEÇİCİ MADDE 3-(1) Bu Kanunla kurulan ilin il genel meclisi, merkez ilçe ile bu ile bağlanan ilçelerin hâlihazır il genel meclis üyelerinden teşekkül eder.İl genel meclisi il valisinin davetiyle toplanır, organlarını seçer ve bütçelerini yapar.

 

GEÇİCİ MADDE 4-(1)Bu Kanunla kurulan ile bağlanan ilçelerdeki il özel idarelerinin bütün nakit, varidat, tahakkuk, tahsilat, bakaya muamele ve hesapları, menkul ve gayrimenkulleri, hak, alacak ve borçları ve bunlarla ilgili defter, dosya ve evrak, Kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 90 ıncı günden itibaren bu ilçelerin bağlandığı il özel idaresine geçer ve bu tarihi takip eden 10 günlük süre içinde devir ve teslim yapılır.

(2) Gayrimenkullerin tapu kayıtları harçsız olarak yeni ilin özel idaresi adına tashih ve tescil edilir.

(3) Özel idare kadrolarında bulunup bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görev yapan memur ve sözleşmeli personel, kadroları ve her türlü hak ve alacakları ile birlikte başkaca bir işleme gerek kalmaksızın Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu ilçelerin bağlandığı il özel idaresine geçer.

(4) Bu personelin, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 90 günlük süre içindeki maaş ve ücretleri ile her türlü hak ve alacakları hâlen bağlı bulundukları il özel idaresince karşılanır. 90 günlük sürenin bitiminin maaş ve ücret ödeme tarihine denk gelmemesi hâlinde bu süre peşin ödenmiş olan en son maaş ve ücretin ait olduğu zaman sonuna kadar uzatılmış sayılır. Bu ödemeyi yapmış olan il özel idaresince herhangi bir iade talebinde bulunulamaz.

(5) Bu Kanunla kurulan ilin özel idare bütçesinin yürürlüğe girmesine kadar geçen süre içinde bu ile bağlanan ilçelerdeki özel idarelere ait personelin özlük haklarına ilişkin her türlü ödemelerin, mahsubu bilahare yapılmak üzere hâlen bağlı bulundukları il özel idaresince karşılanmasına devam olunur.

         MADDE 2-(1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

         MADDE 3-(1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

(1 ) SAYILI CETVEL

ŞEBİNKARAHİSAR İLİNE BAĞLANAN İLÇELER

 

SIRA NO

 

ADI

 

İLİ

1

ŞEBİNKARAHİSAR

GİRESUN

2

ALUCRA

GİRESUN

3

ÇAMOLUK

GİRESUN

4

SUŞEHRİ

SİVAS

5

AKINCILAR

SİVAS

6

GÖLOVA

SİVAS

7

KOYULHİSAR

SİVAS

8

ŞİRAN

GÜMÜŞHANE

 

 

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: