CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun iline, milli mücadele yıllarındaki 42. 47. gönüllü alayların kahramanlık
CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun iline, milli mücadele yıllarındaki 42. 47. gönüllü alayların kahramanlıklarından dolayı, İstiklal Madalyası verilmesi için kanun teklifi hazırladı.
MİLLETVEKİLLERİ VE GİRESUN’A ÇAĞRI YAPTI:”HAKKIMIZI HEP BİRLİKTE İSTEMELİYİZ”
TBMM Başkanlığına sunduğu teklifine, özellikle Giresun milletvekillerinin de imza atmasını isteyen Bektaşoğlu “Teklifim bütün milletvekillerimizin imzasına açıktır. Bu partiler üstü bir meseledir. Özellikle Giresun milletvekillerinin desteğini bekliyorum. Ülkemiz için kanının canını veren, Cumhuriyeti kuran, varlığımızı borçlu olduğumuz atalarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Türkiye’de İstiklal Madalyası almayı hak eden illerin başında Giresun geliyor” dedi.
Bektaşoğlu, Giresun’daki üniversite, belediyelerimiz, basın, STK ve siyasi parti, dernek ve odalara da bu konuda gündem oluşturmaları için çağrıda bulunarak “haklı olduğumuzu, hakkımız olduğunu söylemeli ve bu hakkı hep birlikte istemeliyiz” dedi.
Bülent Bektaşoğlu, teklifinin gerekçesinde; daha önce bazı illerin isimlerine “gazi, kahraman, şanlı” gibi isimler eklendiğini bazılarına da İstiklal Şeref Madalyası verildiğini hatırlatarak, “böylece o illerde yaşayanların atalarına devletimiz saygı gösteriyor, onları onurlandırıyor. Ancak aynı biçimde yapılacak olan bir yasal düzenlemeyle her türlü unvanı fazlasıyla hak etmiş illerin de bu kapsamda değerlendirilmesi yerinde olacaktır.
İstiklal Madalyası unvanını bütün özellikleri itibarıyla ilk sırada hak eden illerden birisi de Giresun’dur. Çünkü Giresunlular, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, tarihin yapılması ve yazılmasında önemli görevler üstlenmişlerdir. Giresunlular, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, Kafkaslar’da, Bakü’de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylemlerinde vurguladığı gibi; Sakarya’da, Afyon’da Dumlupınar’da, Polatlı’da, Haymana’da, Mangaldağı’nda canlarını, kanlarını vermişler, kahramanca savaşmışlar, destan yazmışlardır” ifadesini kullandı. .
“GİRESUNLULAR, TOPRAKLARI İŞGALE UĞRAMADIĞI HALDE İKİ GÖNÜLLÜ ALAYLA KURTULUŞ SAVAŞINA KATILARAK VATANI SAVUNDU”
Bektaşoğlu, Giresun’un işgale uğramadığı halde, atalarımızın vatanı savunmak için 42. ve 47. gönüllü alaylar kurarak kurtuluş savaşına katıldığını, işgalden kurtuluş ve bağımsızlığımız kazanmamızda kahramanlıklar gösterdiklerini belirterek şunları söyledi: “Giresunlular, dünyada ülkesini savunmak için gönüllü alay, düzenli halk ordusu kuran tek ildir. Kendi yaşadıkları yöreler düşman tarafından işgal edilmediği halde bu ilde yaşayanların ataları, iki gönüllü alay kurarak Kurtuluş Savaşı’na katılmışlar, bu alaylardan 42. Alayın tamamına yakın bölümü başlarında komutanları Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan’la birlikte şehit olmuştur.
Yine 47. Gönüllü Alay komutanı, daha sonra Atatürk’ün muhafız alayı komutanlığını da yapmış olan Yarbay Osman Ağa ise, gönüllü alay askerleriyle birlikte yurt savunmasında pek çok zafere imza atmış, Cumhuriyetin kurulmasında etkin rol oynamış, Giresun’un uzun süre belediye başkanlığı görevini yürütmüş bir şahsiyettir.
Bugün bu alayların şehit olmuş askerleri Anadolu’nun bağrında yatmaktadır. Kendi ilinin adıyla anılan başka il de şehitliği olan tek il Giresun’dur. (Afyon İscehisar Giresun Şehitliği-Polatlı Giresun Şehitliği)
Bu nedenlerle Giresun İlimize İstiklal Madalyası verilmesi, vatan için varlığını ortaya koyup şahadet mertebesine erişen Giresunlu vatansever şehitlerimizin, gazilerimizin, 42. ve 47. Gönüllü Giresun Alaylarında görev yapan Giresun Uşaklarının günümüzde yaşayan torunlarının ve tüm Giresun halkının gurur vesilesi olacaktır”.
GİRESUN İLİNE İSTİKLAL MADALYASI VERİLMESİ HAKKINDA
KANUN TEKLİFİ
Madde 1-(1) Giresun iline milli mücadele de 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alaylarının göstermiş oldukları üstün başarılar nedeniyle İstiklal Madalyası verilmesi uygun görülmüştür.
Madde 2-(1) Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde3-(1) Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
COMMENTS