CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Hükümetin taşeron işçiler için hazırladığı ve bir süre sonra TBMM&rsq
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Hükümetin taşeron işçiler için hazırladığı ve bir süre sonra TBMM’ye getirileceği söylenen yasa teklifini sert cümlelerle eleştirdi. Bektaşoğlu, taşeron işçilere kadro verilmeyeceğini sadece sınavla alınacak kişilerle devletin 3 yıllık sözleşme imzalayacağını söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan CHP Milletvekili, şunları söyledi: "Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla, beklentileri karşılamaktan uzaktır, “dağ fare doğurdu” dedirten niteliktedir.
Hükümet bu tasarıyla bırakın taşeron işçileri kadrolu hale getirmeyi, mevcut haklarını bile ortadan kaldırmak istemekte, sorunlara yeni sorunlar eklemeye çalışmaktadır.
Değişen hiçbir yenilik yoktur.
Çünkü açıklanan tasarıyla özetle; 1 Kasım 2015’den önce işe giren, şu anda çalışan işçi kardeşlerimiz eğer kurumu talep ederse ve sınava girip kazanırlarsa, aynı ücretten çalışmaya devam edeceklerdir. Sadece müteahhit yerine devlet taşeron işçiyle 3 yılda bir, o da beğenilirse sözleşme imzalayacaktır.Böylece geçmişe dönük bütün haklarından vaz geçmiş olacaktır.
Yani “Taşeron işçiye kadro veriyoruz” kocaman bir AKP yalanıdır. Doğru cümle ‘özel sözleşmeli personel’ statüsüyle taşeron işçilerin, yine güvencesiz olarak kamuda istihdam edilmesidir.
Dolayısıyla yapılan açıklamalar, toplumda, işçi kardeşlerimizde, onların ailelerinde ve sendikalarda tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Hükümetin niyeti bir kere daha anlaşılmıştır.
Başbakan, kendi partisinin icadı olan ve emek sömürüsüne dayalı, sosyal güvencesiz, kaderi müteahhidin iki dudağının arasında işçi tipi yaratan ve modern kölecilik olarak tanımlanan taşeron sistemini kamufle ederek, makyajlayarak, bütçeye yük getirmeden devlet eliyle sürdürmek istemektedir.
BELEDİYE İŞÇİLERİ, MEVSİMLİK ORMAN İŞÇİLERİ, GEÇİÇİ İŞÇİLERİ NEDEN KAPSAMIYOR? TASARI KONSENSUS SAĞLAMADAN TBMM’YE GELMEMELİ
Sayın Başbakan, bir çırpıda 720 bin taşerona özel sözleşmeli personel statüsü verirken, kadro verilmeyen ve belirli nitelikleri bulunan KPSS’ye girip de memur veya işçi olarak atanma bekleyen adayları da düşünmelidir.
Özel sektörde çalışan 700 binin üzerindeki taşeron üzerinden çalışanları da düşünmelidir.
Ayrıca belediyelerde taşeron işçi olarak çalışanlar, özellikle Karadeniz’de ve ilim Giresun’da orman işlerinde mevsimlik olarak çalışanlar, sağlıktaki ve diğer kurumlardaki geçici işçiler neden kapsam dışı tutulmaktadır?
CHP olarak hükümeti uyarıyoruz. Taşeron işçileri devlet eliyle güvencesizliğe mahkum etmeyin.Muhalefetin, toplumun, sendikaların, uzmanların, muhatap olan en geniş kesimlerin görüşleri, talepleri dikkate alınmadan en önemlisi de iş yasaları, anayasa, hukuk kuralları gözetilmeden bu yasaya son şekli verilmemelidir.
Tasarı üzerinde bir konsensüs sağlanarak TBMM’ye getirilmelidir.
Aslında doğru olan, sorunun çözümü ve işçilerimizin mutluluğu için CHP olarak seçimlerde halkımıza taahhüt olarak sunduğumuz gibi, taşeronluk sistemi tamamen kaldırılmalıdır.
COMMENTS