HABER-FOTOĞRAF:UFUK KEKÜL Tirebolu Falez’de faaliyet gösteren Giresun’un gözde mekanlarında Doğal Dükkan, &
HABER-FOTOĞRAF:UFUK KEKÜL
Tirebolu Falez’de faaliyet gösteren Giresun’un gözde mekanlarında Doğal Dükkan, önemli bir projeye daha imza atıyor. İşletme sahibi Şevket Alaadinoğlu, ilçede 87 dönüm alan üzerinde Organik Tarım Üretim Alanı Projesi uygulamaya başladıklarını açıkladı.
Sahile 5 Km mesafedeki Köseler Köyü'nde projenin tanıtımı yapıldı. Alaadinoğlu burada yaptığı konuşmada, alanda,Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün desteğiyle; kokulu üzüm, karayemiş, mayıs çileği gibi yöresel ürünler, bilinçli üretim modeli ile yetiştirilmesi, yöredeki üreticilerin bilinçli bitki üretimi yapması ve bu doğal ürünleri ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
Üretim alanına bugün ilk fidanları diken Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü müdürü Yılmaz Boz, projeyle 2015 yılının sonuna doğru ürün yetiştirileceğini belirtti. Aronya meyvesi, çilek çeşitleri ile yöreye özgü pek çok ürünün ekonomik katkı sağlayabileceğini vurgulayan Boz,, "Bölgeye adapte olabildiğini düşündüğümüz tekniğine uygun şekilde üzüm bağı,bir çilek bahçesi oluşturmayı planlıyoruz. Buradaki çalışma sadece ilçeye değil, Giresun'a ve bölgeye örnek olacak" diye konuştu.
Şevket Alaaddinoğlu ise bölge üreticisine ekonomik katkı sağlamayı ve pazar ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını belirterek özellikle alanda yetişecek Aronia'ya meyvesinin önemli bir gelir kaynağı olacağını umduklarını söyledi. Alaadinoğlu şu açıklamayı yaptı: "Burayı sonbaharda faaliyete geçireceğiz. Ana amacımız köydeki vatandaşlarımızın buradaki sebze ve meyvelerin nasıl yetiştirildiğini öğrenmesiyle bilinçli üretim modelini sağlamak. Daha çok ekonomik kazancın geliştirilmesini istiyoruz. Ardından köylülerimizin üretmiş oldukları ürünleri burada toplayıp ülke pazarına ulaştırmayı hedefliyoruz”Alanda yapılan geziye; Tirebolu Kaymakamı Ömer Lütfü Yaran, Tarım İl Müdürü Muhammet Angın, Defterdar Sedat Ayyıldız, TSO Başkan Vekili Mustafa Halilbeyoğlu ve Ticaret Borsası ve bazı siyasi parti temsileri katıldı.
İŞTE ORGANİK TARIM ÜRETİM ALANINDA YETİŞTİRİLECEK ARONİA…
Gülgiller (Rosaceae) familyasından, Avrupa ve Rusya kökenli Aronia bitkisinin doğadaki en güçlü antioksidan maddelerden biri. Bitkinin içerdiği mineral ve vitaminlerin yanı sıra birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi var.
Bitkinin içerisinde şeker, selüloz, pektin, antosiyanin ve prosiyaninler ve diğer flavonoidler ile organik asitler mevcut. Başta demir, kalsiyum olmak üzere birçok mineral içeriyor ve B6, B2, E vitaminleri açısından da oldukça zengin.
Aronianın taze yenebilir, meyve salataları veya soslu dondurmalar veya kurutulmuş meyve olarak tüketilebiliyor. Sağlığına düşkün ve genç kalmak isteyen özellikle bayanların kullanması gerekli bir meyve olarak biliniyor.
COMMENTS