Giresun

Doğankent Çatalağaç’ta maden tepkisi

ALAGÖZ MADENİN ZEHİRİ HARŞİT’İ TEHDİT EDİYOR. YÖRE HALKI MİTİNGLE TEPKİ GÖSTEREREK ÖNLEM ALINMASI İÇİN ÇAĞRI YAPTI: “YAKLAŞAN TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ? “

HABER-FOTOĞRAF:UFUK KEKÜL

AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu “Alagöz Maden” isimli şirket, Giresun’daki Harşit Vadisi’nde ciddi doğa tahribatına neden olmaya devam ediyor. Doğankent’in Söğütağzı, Çatalağaç, Çatak ve Süttaşı köyleri, Tirebolu’nun Eymür Köyü, Gariygen Mevkii ve Görele’de Soğukpınar Köyü, Patan Mahallesi Mevkii tehdit altında…
        

ALAGÖZ KORUNUYOR MU?

Doğankent ilçesine bağlı Çatalağaç köyü mevkinde madencilik faliyeti yürüten şirketin çevre teditine karşı köylüler miting düzenledi ve basın açıklaması yaptı. Madenin atıklarının ağır metallerle kirlettiği Derindere Batak deresi  mevkiinde bir araya gelen yöre halkı ellerinde pankartlarla yürüdü.  

Köylüler maden şirketinin yollarına, hayvanlarına, içme sularına, derelerine ve doğaya zarar verdiğini, Giresun Valiliği ve Çevre İl Müdürlüğü’nün şirkete karşı korumacı davrandıklarını ifade ederek, mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
Gazetecilere açıklama yapan yöre halkı şirketin köyün yolunu kullandığını, DSİ’nin yaptığı bentlerin tamamlanmadığını, dere sularının maden atıklarını köylerine yaydığını belirttiler.

MİLLETVEKİLLERİ SİYASİ PARTİLER KATILMADI

Yürüyüş sonunda yapılan mitingde; Tirebolu İl Genel Meclisi üyesi Ömer Cebeci, Görele İl Genel Meclisi Üyesi Semin Aydın, Çatalağaç Köyü muhtarı Mehmet Güvendi, Çatalağaç derneği yöneticisi Soner Aydın, gazeteci Abdullah Öner Meral, Harşıt Federasyonu Başkanı Temel Bilecen, Metalurjii Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, gazeteci Haldun Domaç, Tirdef Başkanı Necdet Demirel birer konuşma yaptılar.

AKP VE CHP OLUMLU OY KULLANDI…

Konuşmacılardan Cebeci il genel meclisinde Alagöz için kurulan komisyonun maden şirketi için çevreyi kirletmediğine yönelik raporuna oylanması sadece kendisinin ret oyu verdiğini söyledi.

GAZETECİ MERAL: “ŞEBİNKARAHİSAR VE İLİÇ GİBİ FELAKET YAŞAYACAĞIZ”

Konuşmaların ardından Gazeteci Abdullah Öner Meral, hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu. Meral konuşmasında şunları söyledi: “Sonuç olarak yaptığımız mücadele ilk günden itibaren buradaki maden arama ve çıkarma faaliyetlerinin durdurulması için değil, proje dosyasında belirtilen normlara uygun olarak yürütülmesi, şirketin taahhütlerine uyması ve dünya standartlarında çalışması yönündedir.

Bilim insanları ile yaptığımız çalışmalar sonucunda, canlı yaşamının olumsuz yönde etkileneceği, doğamızın zarar göreceği, su kaynaklarımızın kirleneceği sonucuna ulaştık. Hatta Farklı bölgelerde açılan galerilerde atılan dinamitler sonucu yer altı sularının yön değiştireceği ve birçok köyde su sıkıntısının baş göstereceği sonucuna ulaşılmıştır.

Aynı zamanda Espiye, Tirebolu, Güce, Doğankent ve Görele sınırları içerisinde cereyan eden Türkiye’nin ikinci Çanakkale’si olan Harşit Savunması’nın yaşandığı bu topraklardaki tarihi yolların (Rus yolu, ipek yolu), bu savunmada yerleri tespit edilen ve edilemeyen şehit mezarlarımızın da yok olacağı gerçeğini unutmamak gerekir.

Espiye, Tirebolu, Güce, Doğankent ve Görele ilçemizin sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız istişareler sonucunda buradaki olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla “Yaklaşan Tehlikenin Farkında mısın” adlı etkinliği düzenleme ihtiyacının hasıl olduğuna kanaat getirdik.

Bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, atık havuzunun yasal kapasitesini aşması nedeniyle ve yeni yapılması planlanan 10 kat büyüklükteki yeni havuzun Şebinkarahisar ve İliç’te yaşanan felakete benzer bir felaketin hemen yanı başımızda olduğunu yerel ve ulusal basın aracılığı ile hem halkımıza hem de tüm dünyaya duyurmaktır”.

Etkinlik; Harşit Federasyonu, Tirdef (Tirebolu Dernekler Federasyonu), Görfed (Görele Dernekler Federasyonu),Espiye ve Köyleri Derneği, Güce Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Çatalağaç Köyü Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir