EĞİTİMİN TEKIŞIK’INI KAYBETTİK…

HomeGiresunManşet Üstü

EĞİTİMİN TEKIŞIK’INI KAYBETTİK…

Giresun, Türkiye ve Dünya önemli bir değerini kaybetti. Eğitimci, yazar, efsane öğretmen Hüseyin Hüsn&

Giresun dan çok güzel manzaralar (Kemençe eşliğinde)
Giresun’un Dünyaya Açılan Tanıtım Belgeseli
GİRESUN ORÇUN RIFKI TURAN’A AĞLIYOR

Giresun, Türkiye ve Dünya önemli bir değerini kaybetti. Eğitimci, yazar, efsane öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Tekışık için yarın Ankara'da Kocatepe Cami'nde tören düzenleneceği öğrenildi…

Giresun28haber Gazetesi olarak, ailesine, kızı Işık Tekışık'a, yakınlarına, dostlarına, Fahri Doktoru olduğu Giresun Üniversitesi Camiası ve Rektör Prof. Dr. Aygün Attar'a başsağlığı diliyoruz.  

 

 

ÖĞRETMEN HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK KİMDİR?

 

DSC_1255

 

Hüseyin Hüsnü Tekışık 1928 yılında Şebinkarahisar'da doğdu. İlkokulu ve ortaokulu Şebinkarahisar’da bitirdi. 1948’de Sivas Öğretmen Okulundan mezun oldu.  Bingöl'ün Karlıova ilçesinde altı yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Bu görevde Millî Eğitim Bakanlığınca üstün başarılı sayıldı. 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığında çalıştı. Sivas ve Ankara’da ilköğretim müfettişliği yaptı. 1975 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra öğretmen ve eğitim yöneticilerinin hizmetinde yetiştirilmelerini sağlamak, sorunlarını dile getirmek ve çözüm yolu üretmek amacı ile ÇAĞDAŞ EĞİTİM dergisini çıkarmaya başladı. Tekışık, Çağdaş Eğitim dergisinde eğitim, öğretmenlik mesleği, millî eğitimin sorunları ve çözüm önerileri konusunda 350'den çok makale yazdı. Bu dergi 4000 ilkokula, bütün il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, Eğitim Fakültelerine ve Milli Eğitim Bakanlığı mensuplarına parasız gönderilmektedir.

Tekışık, kütüphane kurmak isteyen okullara ve öğretmen evlerine maddi yardım yapmakta, Okul Kütüphanelerine her yıl binlerce kitap göndermektedir.1994’de Doğu ve Güneydoğu’ya 50 bin 1995’de 100 bin kitap göndermiştir.

Meslek ve emeklilik hayatında 86 öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı, yayımladı. Kitaplardan elde ettiği maddî imkânlarla: Hakkâri’den Edirne’ye kadar 13 ilde 17 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığına bağışladı.

Kendi özel koleksiyonunda bulunan 191 cildi yazma, 384 cildi Osmanlıca ve Arapça, toplam 575 cilt kıymetli eseri de Millî Kütüphaneye bağışladı. Ankara'da Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfını kurdu. Vakfın 50 eğitimci profesör ve emekli bürokrattan oluşan Bilim Kurulu, ulusal eğitim sempozyumları düzenlemektedir.

Vakıf ayrıca yüzlerce öğrenciye karşılıksız burs vermektedir.

Bu hizmetlerinden dolayı Hüseyin Hüsnü Tekışık’a 1990 yılında, Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu’nun Çok Yönlü Hizmet Ödülü.1993 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çok Yönlü Hizmet Ödülü .50 başarı ve şükran plaketi verilmiştir.1995 yılında Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Senatosu ve 2003 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu Fahri Eğitim Doktoru unvanını; 1996′da Cumhurbaşkanlığı da Şükran Plaketini verdi.

Ömrünün büyük bölümünü Ankara'da geçiren Hüseyin Hüsnü Tekışık, Ayten Tekışık  evliydi ve bu evliliğinden 3 kızı, 5 torunu ve bir de torununun çocuğu vardı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ "BENİN ÜNİVERSİTEM" DİYORDU 

7 bin adet kitabını  Giresun Üniversitesi'ne bağışlayarak adı altında bir kütüphane oluşturulmasını sağlayan ve her fırsatta üniversitemizin gelişmesine, büyümesine katkı sunan Tekışık, saysısız unvan, ödül, belge ve plaketin yanısıra "en anlamlı paye" dediği Giresun Üniversitesi Fahri Doktora ünvanına da sahipti. Sık sık fırsat buldukça ve sağlığı el verdikçe Giresun’a gelen ve "benim üniversitem" dediğii Giresun Üniversitesi’nin düzenlediği panel ve sempozyumlara katılıyordu.

Giresun Üniversitesi, son olarak “Giresun Değerlerine Sahip Çıkıyor” projesi kapsamında ahde vefa göstererek, Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Günleri düzenlemişti. 10 Mart 2014 tarihinde başlayan ve bundan sonra geleneksel olarak sürecek olan günler kapsamında panel,sempozyum, kültür-sanat etkinlikleri düzenlenmiş, köy okullarına eğitim araç-gereci yardımlarında bulunulmuştu.Ayrıca Ömer Hekim Tıp Fakültesi akademisyenlerinden oluşan bir heyet Espiye Avluca köyünde halk sağlığı taraması yapmıştı.   

ALDIĞI ÖDÜL VE PLAKETLER

·         Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulunun Eğitim Hizmet Ödülü 1990

·         Millî Eğitim Bakanlığının Çok Yönlü Hizmet Ödülü 1993

·         Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 1995

·         Cumhurbaşkanlığının Şükran Plaketi 1996

·         Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2003

·         Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Toplumsal Fair Play Ödülü 2003

·         Orta Doğu Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Hizmet Ödülü 2004

·         Türkiye Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Vakfı Atatürk Haftası Hizmet Ödülü 2007

·         Kültür Bakanlığının Şükran Plaketleri 1984, 2008

·         Giresun Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2008

·         Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü 2008

·         Yüzlerce şükran plaketi ve onur belgesi

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: