Parkinson Hastalığının Habercisi Olan: El Titremesi Tremor olarak da isimlendirilen yaygın bir hareket bozukluğu olan el titremesi durumu stres, insü
Parkinson Hastalığının Habercisi Olan: El Titremesi
Tremor olarak da isimlendirilen yaygın bir hareket bozukluğu olan el titremesi durumu stres, insülin düzeylerindeki değişiklik ve heyecan gibi çeşitli nedenlerle meydana gelen, ellerin ritmik bir şekilde sallanmasına neden olan bir hareket bozukluğudur.
Titreme genellikle kontrol altına alınamayacak kadar hızlı olur ve kişinin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkiler.
Bu titremeler bazen altta yatan sağlık problemlerinin habercisi olabilmektedir. El titremesi nasıl olur dediğimiz zaman buna 20’ye yakın tremor türü örnek gösterilse de günlük hayatta en sık 2 tanesi karşımıza çıkar. İşte en çok karşılaştığımız tremor örnekleri;
Titreme İstirahatleri: Bu tremor tipi ellerimizdeki aktivitenin sona erdiğinde örneğin kucağımızdayken gevşeyen ellerimizde meydana gelen tremor tipidir.
Eylem Titremeleri: Tremorda en çok görülen titreme çeşididir. Genellikle hareketsizlikte titreme olmayan, kasıldığında ise titremeye başlayan ellerde görülür.
El Titremesinin Nedenleri Nelerdir ?
El titremesi genellikle nörolojik problemlerin beraberinde getirdiği durumlarda, hareket bozukluklarında veya psikolojik yönden kendini stresli, öfkeli ve heyecanlı hisseden kişilerde meydana gelmektedir.
Nörolojik Nedenli El Titremeleri
Muliple Skleroz (MS): Hastalık sinir sistemindeki hareket yollarını etkilediği durumlarda el titremesi meydana gelebilir.
İnme: Pıhtılaşan bir kan parçası herhangi bir arteri tıkadığında beyinde inmeye neden olabilir. Bu da nörolojik yollarda hasar meydana getirebileceğinden hastada nörolojik problemli el titremeleri meydana gelebilir.
Beyinde Meydana Gelen Travmalar: Beyin dokusunda meydana gelebilecek herhangi bir travma beynin hareket yollarındaki sinirlerine hasar verebilir. Sinirleri etkileyen bu travma el titremelerine neden olabilir.
Parkinson Hastalığı: Hastalığı taşıyan her dört kişiden birinde el titremesi meydana gelmektedir. Bu el titremeleri bir elde olabileceği gibi her iki elde de meydana gelebilmektedir. Bu titreme ileri safhalarda elden yayılarak vücudun diğer uzuvlarına yayılabilmektedir.
Hareket Bozukluğuna Bağlı El Titremeleri
Hareket bozukluğuna bağlı el titremeleri vücudun her iki tarafını da tutabilmektedir. En sık görülen el titremeleri nedenlerinden bu titremeler genelde kişinin baskın ellerinde meydana gelir. Genetik tremor hastalarının yarısı bu grupta yer alır.
Psikolojik ve diğer nedenlere bağlı el tremor sebepleri ise şunlardır;
• Depresyon
• Travma sonrası stres bozukluğu
• Aşırı tüketilen alkol
• Civa zehirlenmesi
• Hipertiroidizm
• Karaciğer veya böbrek yetmezlikleri
• Anksiyete ve panik bozuklukları
• Astım ilaçları
• Amfetaminler
• Genetik
• Kafein
• Kortikosteroidler
• Antidepresanlar el titremelerine neden olarak gösterilebilir.
El Titremesi Nasıl Tedavi Edilir ?
El titremelerinde tedavi genellikle altta yatan faktöre göre planlanır. Örneğin hipertiroidizm olan hastanın önce tiroid bezi problemleri giderilmeli veya antidepresan kullanan hastalarda doz ayarlaması ve ilaç değişikliğine gidilmesi gibi.
El titremesi artık günlük yaşamı etkilemeye başlamış ise birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlar;
1. Doktor tarafından reçete edilen propranolol, metoprolol veya nadolol gibi beta bloker etkili ilaçlar veya nöbet engelleyici primidon gibi ilaçlar el titremesini önleyebilir.
2. Parkinson el titremesinde büyük paya sahip olduğu için hasta parkinson açısından incelenmelidir. Levodopa ve karbidopa etken maddeli ilaçlar el titremesini büyük oranda etkileyebilmektedir.
3. Hastada MS tanısı konmuş ise buna yönelik tedaviler el titremesinin önüne geçebilmektedir.
El titremesi durumunu yaşayan kişiler El titremesi tedavi edilmezse ne olur şeklinde araştırmaya başlayabilirler. Yukarıda belirtilerin bu tedaviler el titremesi olan hastalarda büyük ölçüde işe yaramaktadır.
İlaç Kullanmadan El Titremesi Nasıl Engellenir ?
Kişide el titremesi varsa ve bu titremeler ilaç yardımı olmadan kesilebilecek düzeyinde ise bazı değişiklikler el titremelerini önlemeye yardımcı olabilir. Bunlar;
1. Kafein ve amfetamin gibi titremeye neden olabilecek maddeleri sınırlamak veya önlemek, bir kişinin titremesini azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.
2. Bu, koordinasyonu ve denge düzeyini geliştirirken kasların kontrolünü, işlevselliğini ve kuvvetini artırabilir. Bir fizik tedavi uzmanı, titreme ile yaşayan insanların günlük aktivitelerine devam etmelerine yardımcı olabilir.
3. El titremeleri öfke, heyecan, kaygı, panik ve stres anlarında gerçekleşiyorsa kişiye öğretilecek bir nefes egzersizi yardımı ile el titremelerinin önüne geçilebilir.
El Titremesine Bitkisel Çözüm
Nöroloji uzmanları ileri düzey olmayan el titremelerinde hastalara bazı kürler önerebilmektedir. Bu kürlerin başında melisa limon çayı gelmektedir. Sedatif etkisi olan melisa limon çayının sabah ve akşam olacak şekilde günde 2 kere tüketilmesi el titremesini kesebilmektedir.
Eğer titremeyle beraberinde karıncalanma hissi varsa kiraz sapı çayının tüketilmesi karıncalanma hissini ortadan kaldırabilmektedir.
COMMENTS