Giresun

Fındığa ilk fiyat isteği Karan’dan

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık taban fiyatının maliyet artı yüzde 50 refah payı hesaplanarak açıklanmasını istedi. Karan taban fiyatı ve rekoltenin bu ay sonun kadar açıklanması gerektiğini yineledi.

FİYAT+%50 REFAH PAYI+GİRESUN KALİTEYE YÜKSEK FİYAT

Giresun kalite yağlı fındığa gerçek manada fiyat farkı da isteyen Karan, şu değerlendirmeleri yaptı: “Fındık üreticisinin hasat öncesi dört gözle beklediği taban fiyat ivedilikle belirlenmeli, üretici bahçesine girmeden deklare edilmelidir. Fındık üreticisinin reel anlamda beklentisi, 100 ila 110 lira arasında bir maliye mal olan bir kilogram ürününe maliyet artı en az yüzde 50 refah payıdır. Ayrıca dünyaca ünlü AB tescilli Giresun kalite yağlı fındığa gerçek manada fiyat farkı verilmelidir. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan 2024 yılı tahmini fındık rekoltesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılmalı ve rekolte spekülasyonlarının önüne geçilmelidir. Geç ve üreticiyi memnun etmeyecek bir taban fiyat açıklaması, üreticini bir yıllık beklentisini boşa çıkaracaktı. Fındık üreticisi baronların eline mahkum edilmemeli ve bu fındık baronlarının ekmeğine devlet eliyle yağ sürülmemelidir. Fındık taban fiyatı açıklanır, açıklanmaz devlet adına müdahil alım yapacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi alım politikasını hızla belirleyerek, alım kampanyasına üreticinin teri kurumadan başlamalıdır.

Ekonomik koşullar ve fındık fiyatının spekülasyonlara açık bir tarım ürünü olduğu göz önünde bulundurularak, TMO’nun alım sonrası ödeme takvimi kısa vadeli ve 20 günü de geçmemelidir”.  

TMO’nun açıklayacak olacağı fiyat ve alım kriterlerinin serbest piyasanın oluşmasında önemli rol oynayacağına da dikkat çeken Karan şu kriterlerin uygulanmasını önerdi;

1- Rutubet oranı % 6.5 kadar olmalıdır.

2- Sağlam iç fındık oranı % 40 üzeri olmalıdır.

3- Buruşuk iç fındık oranı % 10 altı olmalıdır.

4- Çürük ve bozuk iç fındık oranı % 5 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak) % 0,5 ve altı olmalıdır.  

5- Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı % 10 ve altı olmalıdır.

6- Dekarda fındık alım miktarı 150 kilogram ve üzeri olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir