Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Katma Değerli Üretim Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen ve Giresun Valiliği AB ve Dış İli
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Katma Değerli Üretim Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen ve Giresun Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan “Fındık Tarımında Yapay Zeka ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenmesi” projesi onaylandı.
Bu proje, fındık tarımında yapay zeka ve teknolojiyi kullanarak verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyor.
Projenin Amacı ve Kapsamı
Proje, yapay zeka uzmanları ve fındık tarımı alanında uzman akademisyenleri bir araya getirerek bir yol haritası oluşturmayı amaçlıyor. Robotik ve kodlama atölyelerinde kullanılmak üzere fındık tarımında yapay zeka eğitim programları oluşturulacak. Bu programlar, sektörde bilinçli ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi sağlayacak.
Fındık tarımında katma değeri yüksek teknolojiler geliştirilmesine öncülük edecek.
Yapılacak Çalışmalar ve Beklenen Katkılar
Proje kapsamında, Türkiye’de fındık tarımı aktörleri ve yapay zeka uzmanlarının katılımıyla geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenecek.
Bu çalıştaya uzman akademisyenler ve sektördeki öncüler ile Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Giresun Üniversitesi Teknopark, Trabzon Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi, Fındık Araştırma Enstitüsü, Giresun Ticaret Borsası, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği gibi önemli kurumlar destek verecek.
Çalıştayda, fındık tarımında yapay zeka ve teknolojinin kullanımı için kapsamlı bir yol haritası belirlenecek, bu sayede tüm paydaşlar ortak bir vizyona sahip olacak.
Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Proje kapsamında Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM), dene yap atölyeleri, bilgi evleri, robotik kodlama kursları ve tarım ile bilişim alanı bulunan meslek liseleri için fındık tarımına özel yapay zeka eğitim programları hazırlanacak. Farklı yaş gruplarına uygun olarak hazırlanan bu programlar, sektörde nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine büyük katkı sağlayacak.
Bu proje, fındık tarımının daha verimli, kaliteli ve çevre dostu olmasını sağlayacak teknolojik gelişmelere öncülük edecek.
Bölgesel kalkınmaya katkı sağlayarak, Türkiye’nin fındık üretiminde dünya liderliği konumunu güçlendirecek ve bu alandaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekleyecektir”.
COMMENTS