FINDIĞIN KAVSULU BİLE DEĞERLİ

HomeGiresun

FINDIĞIN KAVSULU BİLE DEĞERLİ

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, fındığın hasat ve harmanlama işlemlerinin sonunda oluşan 250.000-300.000 bin ton fındık zurufunun değerl

ÇAMAOLUK’UN AKP’Lİ BAŞKANI FETÖ’DEN GÖZALTINDA
The UK is testing out roads that charge electric cars as they go
DENİZDE BOĞULDU…

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, fındığın hasat ve harmanlama işlemlerinin sonunda oluşan 250.000-300.000 bin ton fındık zurufunun değerlendirimediğini söyledi. Yörede Kavsul olarak bilinen fındık zurufunun kompostlama işlemine tabi tutulursa toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini düzenleyen organik bir maddeye dönüştüğünü söyleyen Akar, “ancak bu değerli atık çoğunlukla yakılmakta veya kendi halinde yol kenarlarına bırakılmaktadır. Hâlbuki üreticilerimiz çok basit bir uygulamayla fındık zuruflarını kompost yaparak yarayışlı hale getirebilirler. Böylelikle değerli bir organik atık ziyan olmamış hem de yıldan yıla fakirleşen topraklarımızın yapısını iyileştirmeye katkı yapılmış olur” dedi.

DOĞAL GÜBRE…
Fındık zurufundan kompost yapımının çok kolay olduğunu ifade eden FAE Müdürü Aysun Akar, üreticiler şu tavsiyelerde bulundu: “Zuruflar 20-30 cm.lik katman halinde serilir. Bu katmana bir kat kireç serpildikten sonra üzerine 20-30 cm.lik bir zuruf katmanı daha yapılır onun üzerine de tarım kireci serpilir. Zuruf katmanlarının yapımına bu şekilde devam edilerek bir yığın oluşturulur. Yığın ıslatılır ve üzeri mikroorganizmaların daha sağlıklı çalışabilmesi için uygun sıcaklığı oluşturmak amacıyla naylon bir örtü ile örtülür. İki günde bir mikroorganizmaların aktivitesi sonucu oluşan sıcaklığı dağıtmak ve nemi sağlamak amacıyla sulanarak karıştırılır. Bu şekilde kompost 5-6 ay arasında bir sürede yeterli olgunluğa gelecektir.
Olgunlaşmış olan kompost istenirse fındık bahçelerinde ocak diplerine, özellikle toprağın azaldığı bölgelere, istenirse tarla hazırlığında toprak ile karıştırılarak, istenirse süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılabilir. Fındık zurufu toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirdiği gibi su tutma kapasitesinin yüksek oluşu bakımından da değerlidir.
Fındık zurufunun kompostlama işlemi yapılmadan bahçe ve tarlalarda kullanımı ise patojen mikroorganizmaların yayılabilmesine sebep olduğu için sakıncalıdır”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: