Giresun Ticaret ve Sanayi Odası,fındık işleme tesisleri,alım-satım işi yapan firmalar ile istişare toplantısı düzenledi. Yaklaşık elli
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası,fındık işleme tesisleri,alım-satım işi yapan firmalar ile istişare toplantısı düzenledi.
Yaklaşık elli firma yetkilisinin katıldığı toplantının açılışında konuşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu;”Fındık sadece çiftçiyi değil tüm ekonomiyi vurmuştur.Çözüm için burada toplanmış bulunuyoruz,sizlerin önerileri raporlanarak yetkili makamlar ile paylaşılacaktır.”dedi.
Bu afetin ardından serbest piyasada bir anda 6 TL’den 10 TL ye yükselen fındık fiyatı tüm zamanların rekorunu kırmıştır.Bu rekor fiyat,ne fındık üreticisine nede fındık işletmelerine kalıcı kazanç sağlamamıştır.Fındık üretim piyasasının yarıdan fazlasını karşılayan Ordu, Giresun ve Trabzon bölgesinde, bu doğal felaketin etkisi ciddi boyutlara ulaşmıştır.Organik yapısı fındık ile iç içe bulunan Giresun,Ordu ve Trabzon bölgelerinde 250 bin civarında kayıtlı fındık çiftçisi görülmektedir.Dolaylı olarak ise,Doğu Karadeniz Bölgesinde iki milyona yakın vatandaş bu afetin olumsuz sonuçlarından etkilenmiştir.
Diğer yandan ülkemize yıllık 2 milyar dolar civarında ihracat girdisi sağlayan fındıkta yaşanan bu mağduriyet, devletimizin desteklemeleri ile bir nebze olsun giderilebilir. Bölgede oluşacak zararın boyutları milyar dolarlar ile ifade edilmektedir.Resmi makamlardan edinilen bilgiler çerçevesinde,2013 yılında 85 bin tonluk rekolteye karşılık,2014 yılı 30 bin ton civarında tespit edilmektedir. Zarar, Ordu ve Trabzon bölgelerinde de aynı boyutlarda olduğu öngörülmektedir. 30 Mart öncesinde 750-800 bin ton civarında ifade edilen rekolte,bugün en iyimser tahminle 400-500 bin ton aralığında hesaplanmaktadır.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sosyo-ekonomik yapısı dikkate alındığında, üretici mağduriyeti kadar yaşanan talep daralması ile bölge iş dünyası, tacir ve esnafının da zarar gördüğü/göreceği dikkat çekmektedir.Ticari olarak bir çok Avrupa ülkesi veya ihracatçı firma ile anlaşmasını yapmış olan fındık imalatçılarımız bugün olumsuz bir tablo ile karşı karşıyadır.İlk günden itibaren hükümet yetkilerinin hassasiyetle üzerinde durduğu fındıkta don afetinde çiftçi kredilerinin ertelenmesi önemli bir aşama olmuştur.
Bu adımların yanında bölge fındık imalatçısı ve işletmelerinin bu tür doğal felaketler karşısında mağduriyetlerini asgariye çekebilecek kalıcı tedbirler planlanmalıdır.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı yaklaşık 200 firma yetkilisi ile yapılan görüşmeler akabinde ortak bir rapor hazırlandı. Rapordaki öneriler ana hatlarıyla şu şekildedir:
* 2014 yılı olmak kaydı ile fındık işleme ve alım-satımı yapan firmalarımızın SGK primlerinin indirilmesi yada ötelenmesi,
* KOSGEB ve kamu bankalarından bölge işletmelerine düşük faizli, vadeli kredi uygulamasının devreye sokulması
*30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don mağduriyeti nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi’nin fındıkta afet kapsamına alınması,
* Fındık işletmelerinin kamu bankaları başta olmak üzere tarım kredi borçlarının ertelenmesi.”
COMMENTS