Fındığın ve üreticinin son yıllarda korkulu rüyası haline gelen ‘Külleme hastalığı’ hakkında Giresun’da Fındık Ara
Fındığın ve üreticinin son yıllarda korkulu rüyası haline gelen ‘Külleme hastalığı’ hakkında Giresun’da Fındık Araştırma Enstitüsü ve Giresun Üniversitesi işbirliği ile ‘Fındıkta Külleme ve Dalkıranla Mücadele Paneli’ düzenlendi.
GRÜ Güre Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlene panelin açılış konuşmasını yapan Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, “Fındıkta özellikle birinci standart bölgede yer alan, Giresun, Ordu ve Trabzon’da son yıllarda belirli kayıplar görünmekte. Verim normalin altına düşmüş durumda, verimle beraber yine kalite kayıpları görünmekte son yıllarda. Bunların pek çok sebebi var. Bunlar özellikle birinci standart bölgede ki fındık üretimi yaptığımız alanın altıncı, yedinci sınıf tarım arazisi niteliğinde olmasından tutunda, hastalık ve zararları kadar, bahçelerimizin bir kısmının ekonomik ömrünü tamamlamamış olması ve kimyasal mücadelenin yeteri kadar yapılmamasına kadar pek çok sebep sayıla bilir. Bunların yanında küresel ısınmanın etkileri, iklimsel faktörler ve hatta köylerden kente göç gibi genç nüfusun artık fındık tarımıyla ilgilenmemesi gibi pek çok sosyalist faktörlerde sayıla bilir” dedi.
Panelde, ‘Külleme ve külleme ile mücadele’ konusunda Dr. Arzu Sezer, ‘Kimyasal mücadele ve ilaçlama teknikleri’ konusunda ise Yard. Doç. Dr Ali Gülcan hazırlamış oldukları sunumu panele katılan çiftçiler ile paylaştılar.
Dr. Arzu Sezer “Külleme bilindiğiniz gibi son yıllarda fındık üretimini ve verimini etkileyen önemli bir hastalık olarak karşımıza çıktı. İlk olarak 2013 yılında görüldü, 2014 yılında özellikle, Ordu, Giresun ve Trabzon’da epidemi yaptı. Bununla ilgili olarak mücadele yapmamız gerekiyor mücadelede kültürel önlemlerimiz çok önemli, hastalık etmeninin kışı geçirdiği bitki artıkları, bunlar yapraklar ve fındık çotanak artıkları. Yani hastalıklı sürgünleri kesilip bahçeden uzaklaştırılıp yakılması gerekiyor. Tabi ki bunlarla yeterli olmadığı ve hastalığın çok fazla bir şekilde görüldüğü için kimyasal mücadelesinin yapılması da gerekli” ifadelerini kullandı
Daha sonra kürsüye çıkan Ziraat Odası Başkanı Nurettin KARAN, fındıkta küllemenin, 2014 yılında yaşanan don felaketine dayandığını belirterek, "O günden beri bununla ilgili etkin bir mücadele yöntemi belirleyemedik ve etkin mücadele edemedik. Çiftçilerimizin yaşlanması, bahçelerimizin yaşlanması ve hastalığın da ilerleyerek devam etmesine rağmen bir mücadele yöntemi belirleyemedik. İnşallah bu toplantının sonucunda etkin bir yöntem belirleyerek, etkin bir mücadele mücadele yolu buluruz" dedi.
Panelin düzenlenmesinden ötürü Giresun Üniversitesine ve Fındık Araştırma Enstitüsüne teşekkür eden Ticaret Odası Başkanı Özcan COŞKUN’un konuşmasından sonra Tarım İl Müdürlüğünden Şube Müdürü Arif KAHYA da görüşlerini aktardı.
COMMENTS