AKP’Lİ VEKİLİN MADEN OCAĞI İÇİN MAHKEME KARARINA RAĞMEN SÜRESİZ YOL İZNİ! Doğankent ilçesine bağlı Çatalağaç Köyü’nde bulunan AK Parti Iğdır Mille
AKP’Lİ VEKİLİN MADEN OCAĞI İÇİN MAHKEME KARARINA RAĞMEN SÜRESİZ YOL İZNİ!
Doğankent ilçesine bağlı Çatalağaç Köyü’nde bulunan AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait maden şirketine ayrıcalıklı muamaele. Giresun İl Genel Meclisi ÇED dosyasında yer almamasına ve mahkemenin iptal kararına rağmen köy yollarının maden şirketi tarafından süresiz kullanılması için onay verildi. Yolda maden şirketi kamyonları büyük tahribat yaratıyor. Yöre halkı tepkili…
Konuyu gündeme getiren İYİ Partili İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci, ÇED gerekli değildir onayının mahkeme tarafından iptal edilmesi sonrasında şirketin yeniden başvuru yapmasıyla başlayan süreçte İl Genel Meclisi tarafından hukuksuz biçimde alınan skandal kararı şu sözlerle anlattı;
“2023 yılında Çatalağaç köylüleri, madene ait ÇED gerekli değildir kararının iptali için Giresun İdare Mahkemesinde dava açtı. Dava sonucunda mahkeme, valiliğin vermiş olduğu ÇED gerekli değildir kararını iptal etti. Karar sonrası maden şirketinin çalışma ruhsatı bir anlamda düştü ve faaliyetinin durdurulması aşamasına gelindi.
‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptalinde gerekçe neydi?
Mahkeme kararında; köy yolunun ağır tonajlı araçlardan kaynaklı güvenli olmadığı, yine patlayıcıların köyün içinden geçmesi nedeniyle yüksek güvenlik riski olduğu, maden şirketinin sunduğu ÇED dosyasında nakliye yolunun köy yolu olmadığı, ayrı bir nakliye yolu olduğu ve bu nakliye yolunun kullanılmadığı ifade edildi.
Daha sonra Alagöz Maden, yeni bir ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı çıkarmak ve köy yolunu yeniden kullanmak üzere önce İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulundu. Maden şirketi şunu talep etti; bir protokolle biz bu köy yolunu belirli bir süre daha kullanalım, daha sonra nakliye yolunu yaparız. İl Özel İdare, karar verme yetkisi bende değil diyerek konuyu İl Genel Meclisi’ne yönlendirdi. İl Özel İdare ile Alagöz Maden arasında bir protokol yapılabilmesinin önünün açılması için İl Genel Meclisi gündemine gelen konu, meclis başkanlığı tarafından komisyon raporu hazırlanması için ilgili komisyona havale edildi. Komisyon inceledi ve gördü ki; bu firmanın ÇED dosyasında ayrı bir nakliye yolu var. Bu köy yolu ÇED dosyasında gözükmüyor. Komisyon hazırladığı raporunda; maden şirketi nakliye yolunu yapana kadar müsaade edelim, burayı bir yıl daha kullansın, o esnada kendi yolunu tamamlasın ve köy yolunu terk etsin dedi. Komisyonun bu kararına sadece ben itiraz ettim ve İl Özel İdareleri ve kamu kurumları idare hukukuna ve mahkeme içtihatlarına göre yönetilir. Burada Giresun İdare Mahkemesi’nin köy yolu kullanılamaz kararı var. İl Genel Meclisi kendisini üst mahkeme yerine koyup maden şirketine yol kullanım hakkı veremez şeklinde şerh düştüm. Fakat nihayetinde komisyonun kararı İl Genel Meclisi’ne geldi ve onaylandı.
‘Karar hukuksuzdur’
Burada Giresun İl Genel Meclisi hukuka aykırı bir karar alarak maden şirketine köy yolunun bir yıllığına kullanımı için izin vermiş oldu ve İl Özel İdaresi de buna dayanarak maden şirketi ile bir protokol yaptı. Bu protokolün süresi esasen 4 Ekim 2024 tarihinde sona erdi. Süre dolunca İl Özel İdaresi, maden şirketine bir yazı göndererek köy yolunu terk et dedi. Fakat maden şirketi benim yaptığım protokolde süre sınırı yok, süre belirtilmediği için ben bu yolu kullanmaya devam edeceğim dedi.
Özetle, hem İdare Mahkemesi tarafından verilen karar İl Genel Meclisi’nde verilen hatalı ve hukuksuz kararla çiğnenmiş oldu, hem de komisyon raporunda bir yıl süre belirtilmesine rağmen, meclis almış olduğu kararda ve ardından imzalanan protokolde bu süre belirtmediği için bu izin süresiz hale dönüşmüş oldu. Biz yine iyi niyetle bunun sehven olduğunu düşünüyoruz. Öyle inanmak istiyoruz.
Alagöz Maden, mahkeme kararına göre terk etmesi gereken yolu halen terk etmedi. Hatta birkaç hafta önce madene ait bir ağır tonajlı bir kamyon yine kaza yaptı ve şarampole yuvarlandı. Maden şirketinin kamyonları bu yolda güvenlik riski oluşturduğu bilirkişi raporu ve mahkeme kararıyla sabit. Buradaki hukuksuzluk ve kanun tanımama devam ediyor.
‘Köylüler yollarının geri verilmesini istiyor’
Devletin İl Özel İdaresi aracılığıyla yapmış olduğu bu yolu köylüler geri istiyor. Geri isterken de devletin yaptığı betonun ve asfaltın ÇED dosyasında ve protokolde belirtildiği gibi devletin yapmış olduğu aynı şekilde geri verilmesini istiyorlar. Halk bu yolun maden şirketine ait ağır tonajlı araçlar tarafından kullanılmasını istemiyor. Köyde yaşayanlar şu an bu yolda binek otomobillerini kullanamıyorlar. Yolda çökmeler olmuş, betonlanan ve asfaltlanan yerlerde kırılmalar olmuş. Bu yol kullanılamaz hale gelmiş. Köylüler güvenliklerinin tehlikede olduğunu ifade ediyorlar.”
COMMENTS