HABER-FOTOĞRAF:UFUK KEKÜL Depolarıyla çevre ve görüntü kirliliği yarattığı için Giresunluların tepkilerine neden olan Giresun Limanında, bir taraftan
HABER-FOTOĞRAF:UFUK KEKÜL
Depolarıyla çevre ve görüntü kirliliği yarattığı için Giresunluların tepkilerine neden olan Giresun Limanında, bir taraftan da faaliyetler artan bir yoğunlukta sürüyor. Limanın 7 yıllık bir kullanım hakkını alan, organik tahıl ticareti yapan firmalardan Tiryaki Gurup, şu ana kadar yaptığı 120 milyon liralık yatırımını ve hedeflerini büyütüyor.
Giresun Liman İşletmeleri Müdürü Mehmet Nuh Gül, düzenlediği basın toplantısında, limanla ilgili kamuoyunun merak ettiği konularda, görsel sunum eşliğinde bilgiler verdi. Gül, 20 yıldır atıl durumda olan limanın alt yapı, enerji, makine, yangın söndürme ve depolama sistemlerini 120 milyonluk yatırımla tamamen yenilediklerini ve uluslararası standartlarda ve güvenlikte liman oluşturduklarını belirtti.
“toplam 11 bin metrekare alanda çalışma yaptık. 14 yatay akıllı depo kurduk. 1 yılda işletme hacmi 10 katına çıktı” diyen Gül, 200 geminin ağırlanması hedeflenen limanda, 2020 yılında da ilave 50 milyon liraya yakın yatırım ve artması planlanan istihdamı ile hem Giresun, hem de Türkiye ekonomisine katkı sunmaya daha güçlü şekilde devam edeceklerini vurguladı. Müdür Gül, limandaki yatırım ve işletme gücünün arkasında Türkiye’nin en büyük şirketlerinden “Tiryaki Holding” ve ortaklarının olduğunu belirterek, “Giresun Limanı, Karadeniz Bölgesi ve Türkiye için çok büyük öneme sahip. Şu ana kadar limana 120 milyon lirayı aşkın bir yatırım yapıldı. 2020’de ise ilave 50 milyon liralık ek yatırım kararı aldık. 2019 yılında 100’e yakın olan gemi ağırlama sayımız ile işlem hacmimiz bir önceki yıla göre on katına ulaşarak rekor kırdı. 2020 yılında işlem hacmimizin 2019 yılına göre yüzde 100’e yakın artmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
GÜL, GİRESUNLULARI TERCİH ETTİKLERİNİ SÖYLEDİ
Mehmet Nuh Gül, “Tiryaki Holding bu yatırımın Türkiye’de kalmasını istedi ve Giresun şehrine olan güvenini ortaya koyarak buraya geldi. O günden bugüne yatırımlarına ara vermeden devam etti. Tiryaki Holding, Türkiye’nin dört bir yanında yatırımı bulunan, ülkesine devamlı yatırım yapan bir şirket. Bu yatırım, fizibilite verileri yurtdışı ülkeleri daha avantajlı göstermesine rağmen, Tiryaki Holding tarafından ülkemize değer yaratmak hedefiyle Türkiye’ye yapıldı” diye konuştu.
Müdür Gül, limanların en önemli özelliklerinin, bulundukları şehri kalkındırmaları, değer katmaları olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “2019 yılında 100’e yakın gemiyi ağırlayan limanımız Giresun ekonomisine de ciddi katkılar yaptı. Hem şehrin esnafı, hem şehrin otelcileri ve elbette ki Giresun Nakliyeciler Kooperatifi ve diğer meslek örgütleri limanla birlikte iş hacimlerini ciddi şekilde artırdılar. Şu anda limandaki doğrudan istihdam 200’e ulaşmış durumda. Bu rakamın 2020 yılında işlem hacmine bağlı olarak artmasını planlıyoruz. Oluşturduğumuz istihdam ekosistemine baktığımızda da neredeyse 2-3 bin kişinin evine ekmek götürdüğü bir kapı haline geldiğimizi söyleyebiliriz.”
Çalışanlarını yüzde 80’ini Giresunlular’ın oluşturduğunu ifade eden Giresun Liman İşletmeleri Müdürü Gül, “Giresun’a yatırım yapan bir şirket olarak en büyük ortaklarımız buranın halkı. Onların da düşünceleri doğrultusunda; hem kapasiteyi en verimli şekilde kullanmak, hem de estetik olarak en iyi seçenekleri değerlendiriyoruz” dedi.
“DEPO VE TAŞIMA ALANLARINA TOZ EMİCİ SİSTEM KURDUK. ÖLÇÜM YAPIYORUZ”
Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran liman müdürü, depolama sistemi için yatay akıllı yapılar kullandıklarını en tepe noktası 12 metreyi geçmeyecek şekilde bir inşaat çalışması yaptıklarını ifade etti. Çevre kirliliği konusunda hassas davrandıklarını ve düzenli ölçümler yaptıklarını söyleyen Mehmet Nuh Gül, toz emici sistem kurduklarını söyledi ve “tozuma konusunda da 2019 yılında 1 milyon liranın üzerinde bir yatırım yaptık ve bu sorunu en aza indirdik. 2020 yılında da bu sorun özelinde ilave yatırımlar yapacağız” açıklamasında bulundu.
Depo için başka yer tercih etmelerinin ekonomik olmadığını söyleyen Gül, liman standartlarına göre liman alanında olması gerektiğini, hızlı sevkiyat ve diğer hizmetler için bunun gerekli olduğunu söyledi.
COMMENTS