GiresunULUSAL

Giresun’da fındık için çalıştay düzenlendi

Giresun Ticaret Borsası ev sahipliğinde, TR90 Bölgesi’nin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla organize edilen “Fındıkta Verimlilik ve Fındık İşleme Sektörü Değer Zinciri Analizi Çalıştayı” Giresun’da gerçekleştirildi.  DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar’ın açılış konuşması ile başlayan

çalıştayda DOKA tarafından hazırlanan Değer Zinciri Analizi Projesi ve Küresel Fındık İşleme Sektörü sunumu gerçekleştirildi.

Çalıştayda Proje Danışmanı Mustafa Hakan Zobu, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük ve son olarak Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti birer konuşma yaptılar.

Vali Serdengeçti, fındıkta diğer ülkelere göre dönüm başı üretim eksikliği olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Dünyada ilk sıradayız ancak yine de beklenen seviyede üretim yapamıyoruz. Fındık üreticilerinin büyük bir bölümünün köyden kente göçün bir sonucu olarak üretim alanlarından uzaklaşmaları, başka işlerde çalışmaları ve fındık üretimini bir ek gelir olarak görmeleri başta fındık verimliliği olmak üzere birçok alanda olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.

Bununla birlikte fındık veriminde yıllara göre önemli dalgalanmalar görülmektedir. İklim şartları, gerekli kültürel işlemlerin yeterince yapılmaması ve fındık bitkisinde görülen periyodisite gibi etkenler verimdeki dalgalanmayı arttırmaktadır. Fındık dikim alanlarının doğal ekolojisinden uzaklaşmasında verim ve maliyet farklılıklarının rolü büyüktür”.

Yapılan konuşmalardan sonra, çalıştayın 2. safhasına geçilerek grup çalışması şeklinde analiz çalışmaları gerçekleştirildi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir