Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Giresun Devlet Hastanesi kardiyoloji kliniğinden Uzm. Dr. Erhan Teker tarafından oluşturulan ekip, ü&cce
Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Giresun Devlet Hastanesi kardiyoloji kliniğinden Uzm. Dr. Erhan Teker tarafından oluşturulan ekip, üç odacıklı kalp pili – kardiyak resenkronizasyon tedavisini (kalp yetersizliği pil desteği) 28 12 2016 tarihinde başarıyla gerçekleştirdi.
Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Giresun Devlet Hastanesinde ilk kez gerçekleştirilen tedavi yöntemi ile ilgili bir açıklama yapan kardiyoloji kliniği sorumlu hekimi Uzm. Dr. Erhan Teker şunları söyledi: “Kalp pilleri, kalbin ritmini düzenleyen cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atmasını tedavi etmek iken son yıllarda ritim bozukluklarında (otomatik şok cihazları – kalp defibrilatörleri) ve kalp yetersizliğinde (biventriküler piller – kardiyak resenkronizasyon tedavisi) de kullanılmaya başlanmıştır.
Kalp yetmezliği ve kalp içinde ileti kusuru olan hastalarda kalp çalkalanma hareketi yapmaktadır. Bu çalkalanma kalbin yeterince kanı vücuda pompalamasını azaltıp, kalp yetmezliğini ve kalp kapaklarından kanın akciğerlere kaçmasını artırmaktadır.
Biventriküler pil- kardiyak resenkronizasyon tedavisi ile elektrik iletimini sağlayan 3 adet teli (lead-elektrot) damarlar aracılığıyla kalp içine yerleştiriyoruz. Bu telleri cilt altına yerleştirdiğimiz bataryaya baglayıp kalbe kendi elektrik uyarısına uygun akımlar vererek çalkalanma hareketini engelliyoruz böylece kalbin kanı vucuda pompalamasını artırıyoruz. Bu tedavi ile hastalarımızın kalp yetmezliği semptomlarını azaltıyoruz” Hastaların her türlü kalp hastalığında tedavilerinin il dışına gitmeden Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Giresun Devlet Hastanesi kardiyoloji kliniğinde yapılabilmesi için çalıştıklarını belirten Dr. Teker, üç odacıklı kalp pili uygulamasının ilaç tedavisine dirençli kalp yetersizliği hastalarında son basamak tedavi yöntemi olarak belirgin klinik iyileşme yaptığını ve hastanemizde başarı ile uygulanmaya başlandığını ifade etti.
COMMENTS