Giresun'da çeşitli kişi ve kuruluşların katılımıyla oluşturulan 'Hayır Platformu' ilk etkinliğini gerçekleştirdi.
Giresun'da çeşitli kişi ve kuruluşların katılımıyla oluşturulan 'Hayır Platformu' ilk etkinliğini gerçekleştirdi.
ADD, KESK, CKD, ÖDP, DİSK, HALK EVİ, CHP DSP VATAN PARTİSİ, BELEDİYE-İŞ, gibi kuruluşların temsilcilerinden oluşan platformun basın açıklaması Gazi caddesinden yürüyüşle başladı.
Türk bayrağı arkasında, ellerinde 'hayır' yazılı pankartlarla yürüyen topluluk, daha sonra Atatürk meydanında bekleyen ve aralarında CHP İl Başkanı Necati Tığlı, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Pirazi Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, eski milletvekilleri Mehmet Işık, Eşref Karaibrahim, bazı CHP ilçe başkan ve yöneticileri, kadın ve gençlik kolu üyeleri ve bazı kuruluş temsilicilerinin bulunduğu toplulukla buluştu. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, kuruluşlarca hazırlanan ortak basın açıklaması, ADD üyesi Ender Yaman tarafından okundu.
Yaman'ın okuduğu açıklamada şu görüşler dile getirildi:
Değerli Basın Mensupları, Saygıdeğer Giresun halkı,
Bizler Türkiye’nin birliği, bütünlüğünü savunmak, barış, kardeşlik, demokrasi ve refah içerisinde özgürce yaşam mücadelesi için GİRESUN BAŞKANLIĞA HAYIR PLATFORMU adı altında bir araya geldik.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışmalı bir biçime geçilerek Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimini değiştirecek olan, “başkanlığı öngören anayasa değişikliği” ile zor ve karanlık bir döneme girileceğini gören bizler halk oylamasında HAYIR diyerek ülkemizin geleceğine sahip çıkacağımızı belirtmek için buradayız.
Sevgili Giresunlular;
Hangi partiden, görüşten olursa olalım, “partili cumhurbaşkanı sistemi” adı altında getirilmek istenen anayasa değişikliği, ülkemizin kaderini, bizlerin ve gelecek nesillerin hayatını baştan sona değiştirecektir.
Değişikliğin esasını, “egemenliğin kimde olacağı” oluşturulmaktadır. Cumhuriyetin kurucu iradesine göre, “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” millet egemenliğin, demokrasi içerisinde hür seçimlerle oluşacak meclis aracılığı ile kullanır. Bunun adı “parlamenter sistem”dir.
Anayasa değişikliği ile, “millet iradesine dayalı demokratik parlamenter sistem” ortadan kaldırılarak, adına “partili cumhurbaşkanlığı sistemi” denilen, ancak bugün dünyada hiçbir gelişmiş demokratik ülkede eşi benzeri bulunmayan bir “tek adam yönetimi” getirilmek istenmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 1923’te saltanatı kaldırıp Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak egemenliği, aile ya da kişiden alarak millete vermiştir. Yapılmak istenen bu değişiklikle egemenlik yeniden, adı ne olursa olsun tek kişiye devredilecektir.
Elbette Türkiye’de uygulanmakta olan demokratik parlamenter sistemde bazı sorunlar olabilir. Bunlar siyasi ve toplumsal uzlaşma içinde çözülebilir.
Sevgili Giresunlular,
Bugün dünyada, “en gelişmiş, en kalkınmış, yaşam standardı en yüksek, demokrasi ve hukuk standardı bakımından en ileri ülkeler bir iki istisna dışında demokratik parlamenter sistem ayakta durur. Her gücün yetkisi bellidir. Buna demokrasinin çimentosu olan örgütlü toplum ve hür basın katıldığında güçler ayrılığı tamamlanmış olur.
Oysa bunun karşıtı olan güçler birliği, bütün bu yetkilerin egemenlik alanlarının tek elde toplanması demektir. Bunun adı demokrasi değildir. Otoriter yönetimlerin sonucu diktatörlüktür.
Sevgili Giresunlular,
Yapılmak istenen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının yetkileri çok büyük ölçüde artırılacaktır.
Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacağı için “taraflıdır” ve “milletin birliği”ni temsil edemez. Kendi çıkaracağı kararname ya da kendi parti çoğunluğu ile geçireceği yasaların “anayasa uygunluğu”nun denetimi yapılamayacaktır.
İktidarların ya da siyasetin üzerinde milletin bütününü temsil etmesi gereken bir tarafsız makam, bir sigorta kalmayacaktır. Bu ülke en zor koşullarda kurulan bir meclisin yürüttüğü istiklal savaşı ile oluşturulmuştur. Şimdi emperyalist işgale karşı ilk kurtuluş savaşını veren bu meclis, makama kim oturursa otursun bir kişinin danışma ortamına dönüştürülecektir.
Sevgili Giresunlular,
Ülkemiz, içeride ve dışarıda büyük sorunlarla, sıkıntılarla karşı karşıyadır. Gerek ülkemizin birliği ve beraberliğini, gerek demokratik hak ve kazanımlara yapılan her türlü saldırıya karşı hangi parti ve görüşten olursak olalım ortak bir duruş sergilemek zorundayız. Bizleri ayrıştıracak, ötekileştirecek, karşı karşıya getirecek hiçbir hareket ve oluşuma fırsat tanımamalıyız. Bir kişiye bu kadar yetkiler veren bir sistem bizleri birleştiremez, böler.
Tek kişiye dayalı bir sistem asla istikrar getiremez. Aksine tek kişiye dayalı sistemler dünyanın her yerinde istikrarsızlık kaynağıdır. Çünkü farklı siyasal ya da toplumsal kesimler kendilerini ifade edemeyecekler ya da etmekte güçlük çekeceklerdir.
Yapılmak istenilen bu değişiklik bir anayasa değişikliği değil, rejim yada sistem değişikliğidir. Değişikliğin adının cumhurbaşkanlığı yada başkanlık olması bu gerçeği değiştirmez.
Adı cumhurbaşkanı olacak tek bir adam yönetimi egemen kılınacaktır. Bu kişi hiçbir biçimde sorgulanamayacaktır. Parlamentoda bakanların seçilmesine, yargının ve üst düzey kamu görevlerinin atanmasına dek her şey tek adamın emriyle olacaktır. Bir kişinin istemiyle tüm hürriyetler askıya alınabilecektir.
Sevgili Giresunlular,
Bütün yetkilerin devredildiği her şeye karar veren, her şeye kadir meclisin ve yargının üzerinde ve hatta padişahın bile sahip olamadığı yetkilerle donatılan bir adam yönetimi mi istiyoruz?
Yoksa demokrasi, hukuk, barış ve kardeşliğin egemen olduğu; herkesin hakkını ve hukukunu savunabildiği, cumhurbaşkanınından sokaktaki vatandaşına kadar herkesin yasalar önünde eşit olduğunu, herkesin kendini hür ve birinci sınıf vatandaş hissettiği, birlik ve bütünlüğünü sağlamış; kimsenin inancından, etnik yapısından, cinsiyetinden, politik görüşünden dolayı ayrımcılığa uğramadığı, herkesin fırsat eşitliğinden yararlandığı, dünyada gıptayla bakılan bir demokratik parlamenter sistem mi?
Yurttaşların neye oy vereceğini anlamaları, özgür ve fırsat eşitliğine dayalı bir ortamla mümkündür. Kamunun ve ilgili kurumların görevi bu ortamın demokratik biçimde oluşmasını sağlamak olmalıdır. Kamu olanakları her görüş için eşit kullanılmalı yada kullanılmamalıdır.
Oy vermek bir anayasal haktır. Yurttaşların şu ya da bu oyu vermesini terörle ilişkilendirmek, onları hedef göstermek, baskı altına almak; oy için kişilere menfaat sağlamak ya da sağlamamak hem anayasa, hem yasalara, hem de insan hak ve özgürlüklerine karşı suç işlemektir.
Sevgili Giresunlular!
Bu anayasa değişikliğine “HAYIR” demek, cumhuriyete, demokrasi ve hukuk devletine, vatanın birliği ve bütünlüğüne, inanç ve düşünce hürriyetine, laikliğe, sosyal devlete, kadın-erkek eşitliğine, barış ve kardeşliğe, farklılıklarla bir arada yaşanmasına; Türkiye’ye sahip çıkmaktır.
EGEMENLİK KAYITSIZ VE ŞARTSIZ MİLLETİNDİR, HİÇBİR KİŞİYE DEVREDİLEMEZ.
GİRESUN HAYIR PLATFORMU
COMMENTS