Giresun Üniversitesi UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi Kürsüsü tarafından düzenlenen “Kadına Karşı Şi
Giresun Üniversitesi UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi Kürsüsü tarafından düzenlenen “Kadına Karşı Şiddet Sorular, Sorunlar Çözüm Önerileri Paneli” Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşması GRÜ UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. A. Hülya Uğur Tanrıöver yaptı. Türkiye’ deki 12 UNESCO kürsüsünden sadece ikisinin kadına yönelik şiddet temelinde çalışmalarını yürüttüğünü dile getiren Tanrıöver, Giresun Üniversitesi olarak bu konuda önemli projelerinin olduğunu belirtti.
Panelde “Haberlerden Dizilere Medyada Kadına Yönelik Şiddetin Temsili” başlıklı bir sunum yapan Tanrıöver, kadına yönelik şiddeti görmenin toplumda yara açtığını ve medyaya burada çok önemli görevler düştüğünü söyledi. “İğneyi de çuvaldızı da medyaya batıracağız” diyerek konuşmasını sürdüren Tanrıöver, kadına yönelik şiddet haberlerinin paylaşılması noktasında yayın organlarının titiz davranmaları gerektiğini söyledi.
GRÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun ise konuşmasında, her üç kadından birinin hayatının bir bölümünde fiziksel ya da ruhsal şiddete maruz kaldığını söyledi. Kadına karşı şiddetinin en uç noktasının kadın cinayetleri olduğunu ve bunun herkesin sorunu olduğunu ifade eden Rektör, kadına karşı şiddetin insanlık suçu olduğunu ve sağlıklı bir toplum inşa etmek için de kesinlikle bununla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Günseli Bayraktutan , ise konuşmasında “Yeni Medya Dolayımlı Şiddet” isimli sunumunda medyada şiddetin işleniş biçimine değindi. “Yeni medya şiddet aracıdır” diyen Bayraktutan, özellikle haberlerde ya da televizyon dizilerinde cinsiyetçi metinlerin ayıklanması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Günseli Bayraktutan konuşmasının devamında “yeni medya ötekileştirebilir, istismar edebilir, damgalayabilir, ama aynı zamanda güçlendirebilir, bağ kurmamızı sağlayabilir ve özgürleştirir. Bunun için yeni medya kullanımı üzerine eğitimlerin arttırılması gerekiyor” dedi.
Panele; Rektör Prof. Dr. Cevdet Coşkun ve eşi Meryem Coşkun, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları ve eşi Dr. Serpil Sarıfakıoğulları, akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
COMMENTS