Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından DOKAP mali destekli olarak “Seracılığın Yaygınlaştırılması Projesi”yürütülüyor. Proje kapsamında Keşap
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından DOKAP mali destekli olarak “Seracılığın Yaygınlaştırılması Projesi”yürütülüyor. Proje kapsamında Keşap İlçesi Karabedir mahallesi çiftçilerinden Şükrü Çakır’a ait arazide %70 hibeli olarak 240 m2 sera kuruldu.
Çakır serada Meksika, Güney ve Orta Amerika’ya özgü, Ejder Meyvesi ve Papaya yetiştirdi.
Şükrü Çakır, neden bu üretimleri gerçekleştirdiğine ilişkin olarak “yaklaşık 5 yıldan beri tropik meyveler özellikle ejder meyvesi yetiştiriciliği ile ilgileniyorum. Hibe ile almış olduğum serada bu hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanlarının teknik gözetiminde bu amaçla 250 adet fidan temin ettim. Önümüzdeki dönemde sayıyı artırmak istiyorum” dedi.
Ejder meyvesi: pitaya ve çilek armudu gibi isimleri de olan, Hylocereus ve Selenecereus cinsindeki kaktüs bitkilerinden elde edilen, lifler ve demir içeren tatlı ve sulu tropik bir meyvedir. Meyvenin içinde kivi tohumlarına benzeyen siyah küçük yenilebilir tohumlar vardır. C vitamini, folat, A vitamini, magnezyum, lif ve antioksidanlar gibi içeriklere sahip olan ejder meyvesinin 100 gramında ortalama 60 kalori bulunur. Özellikle diyet dönemlerinde tercih edilmektedir.
Papaya: Carica papaya bitkisinin meyvesi ve Carica cinsinin bir üyesidir. Papaya’nın ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerika’dır. Bu bitkiye “kavun ağacı”, meyvesine de, kavun ağacı yemişi denmektedir. Çünkü bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır. 5-10 metre boya kadar uzayabilen, tek gövdeli, küçük, seyrek dallı bir ağaçtır. Son dönemlerde sıkça tüketilen bir meyve haline gelen papaya, vitamin, mineral ve fitokimyasallar açısından zengin bir meyvedir ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle sağlık açısından önemli faydalar içerir.
COMMENTS