MEHMET YILMAZ: BAŞKANLIK SİSTEMİ FINDIĞA DA ZARAR VERDİ

HomeSiyaset

MEHMET YILMAZ: BAŞKANLIK SİSTEMİ FINDIĞA DA ZARAR VERDİ

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Fiskobirlik’in devreden çıkartılarak üreticinin sahipsiz bırakıldığını savundu. Mehmet Yılmaz,

CHP’DE ADAYLIK TAKVİMİ BELLİ, YÖNTEM ‘MUAMMA’…
İSMAİL BOZALİOĞU KİMİ DESTEKLİYOR?
MHP BAŞKAN ADAYININ DİL HASSASİYETİ

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Fiskobirlik’in devreden çıkartılarak üreticinin sahipsiz bırakıldığını savundu.
Mehmet Yılmaz, açıklamasında şunları söyledi: “Pazara inen Fındığımız adı serbest ama kendisi Monopol olan piyasada, yani iç alıcısı, dış satıcısı, dış alıcısı da TEK olan bir piyasada 2 Dolar civarında satılmaktadır. AKP iktidarı da ,bu aralar adını yani tabelasını değiştirmekle meşgul olan eski adı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, yeni adı Tarım ve Orman Bakanı ile birlikte bazı milletvekilleri de bu yoğun emek sömürüsünü yani ortalama 3 Dolardan 2 Dolara düşen fındık fiyatlarını hükümetin izlemeye devam edeceğini söylemekteler. Bu yeni kurulan Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin genelde ekonomiye, özelde Fındığımıza hayırlar getirmediği ortadadır. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük Eylem Planından Tarım ve Hayvancılık adına özelde fındık adına sadece tabela değişikliği çıktı. Bakanlığın adından Hayvancılık çıkarılarak 30 yıl önceki Özal’ın modeline geri dönüldü. Sürekli tabela değiştirmekle, ne hayvancılığın, ne tarımın, ne gıdanın, ne de özelinde fındığın sorunları çözülür. 16 yıllık AKP iktidarı özellikle engebeli arazisi itibarı ile fındık dışında alternatifi olmayan 1.standart bölge denilen Giresun-Ordu-Trabzon illerinin, emek yoğun olarak çalışan fındık üretici-lerine başlıca şu kötülükleri yapmıştır: En büyük üretici birliği olan FİSKOBİRLİĞE sahip çıkmayarak üreticiyi ve fındığı ortada bırakmıştır. Fındık Piyasasında oluşan Tekelleşmenin karşısında ,devletin üreticinin lehine alım müdahalesini zamanında ve yeterli fiyatta gerçekleştirmemiştir.
En son , TMO eliyle geçen yıl aldığı fındığı sezon sonu ortalama 12,5 TL den satarak, bu yıl düşük rekolte karşısında dış alıcıların elini rahatlatmıştır. İki kez Bakanlar Kurulu kararı ile fındık dikim alanlarını, Tokat ve Gümüşhane illerini katarak genişletmiştir. Söküm Kanunu olmasına rağmen, yüzde 6 eğimin altındaki, Batı bölgesindeki yeni fındık dikimine göz yumulmuş, özellikle Orman ve Su işleri Bakanlığı aracılığı ile fındık fidanı yetiştirilerek başlangıçta 200 bin fidan Zonguldak bölgesi orman köylülerine dağıtılmış, böylelikle Fındığın merkezi taban arazide düşük maliyetli üretim nedeniyle Batı Karadenize kaymıştır. Yasal olarak “Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu” oluşturulmalıdır. Fındık fiyatı belirlenmesinde bu konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Başta Fındık olmak üzere özellikle büyük bölümü döviz karşılığı ihraç edilen ürünlerin fiyat belirlemesinde, ABD’nin Badem için 1910 yılından beri uyguladığı Kaliforniya modeli Blue Diamond, Avustralya’nın üzüm için, Fransa’nın erik için uyguladığı fiyat sistemleri gibi “Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu “oluşturularak , o yılki rekolteye göre,ürün pazara inmeden bir fiyat belirlenerek, bu fiyatın altında ürün ihracına izin verilmemelidir .Tüm tarımsal ürünler için bu model uygulanarak üreticinin korunup zarar görmemesi sağlanabilir. Tarımın sürdürülebilir olması, üreticinin ayakta kalması için pek çok ülkede uygulanan bu fiyat sisteminin zamanı çoktan geldi de geçiyor bile.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: