Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ve Dünya Gazetesi tarafından organize edilen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Giresu
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ve Dünya Gazetesi tarafından organize edilen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Giresun Ticaret Borsası’nın ev sahipliğini yaptığı “Para Politikaları” konulu kokonferansa konuşmacı olarak katılan TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun ağustos ayından itibaren baz etkisinin de katkısıyla düşmeye başlayacağını söyledi.
Küresel ekonomik gelişmelerin oldukça dikkat çekici olduğunu ve dünyada büyümenin yavaşlamış durumda olduğunu kaydeden TCMB Başkanı Başçı; şöyle konuştu: “Merkez Bankası, küresel risklerin ekonomimiz üzerindeki etkilerini giderebilmek amacıyla elindeki araçları en uygun şekilde kullanmaya devam edecek. Türkiye'nin kamu borç yükü oranının bu yıl yüzde 35'in altına düşebileceğini tahmin ediyoruz. Bu konudaki riskler geride kaldı.Reel faizin sıfır olmasının nedenleri mali disiplin ve enflasyonun düşeceğine olan güven; küresel faizlerin düşük olması da etkili. İç talepteki toparlanma oldukça güçlü, cari açığın kademeli olarak artarak 60 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz.”
Bankaların yurtdışından borçlanmasında bir sorun olmadığını belirten Başçı, şunları söyledi: “krediler açısından iyi bir dönemdeyiz . Kur konusunda rahatız, seviye konusunda endişemiz yok . İç ve dış tedirginlikten dolayı TL'deki değer kaybı paniğe dönüşmesin diye bir günlük ek parasal sıkılaştırma yaptık. Gayet etkili oldu. Karşılıksız çek verilerinde azalma var, ticari kredi faizleri sonunda düşmeye başladı.Kredi talebinde ve kredi arzında artış var .Yılın ilk çeyreğinde ekonomik büyüme toparlanmaya başlamıştır .Yılın ikinci çeyreğinde toparlanmanın hız kazanması beklenmektedir. Avrupa'daki sorun tam olarak çözülmüş değil. Türkiye'de reel faiz şu anda sıfıra yakın seyrediyor bu tarihte ilk defa oluyor . Dün bir gün süreli ek parasal sıkılaştırma yaptık, bu çok etkili olabiliyor .Yakın zamanda nihai yurtiçi talepte toparlanma görülüyor iç talep hem büyümeye katkı veriyor hem de dış açığı artırıyor.”
Mayıs ayının son haftasında kredilerde çok hızlı artış olduğunu belirten Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem TL hem YP krediler arttı. Döviz kurlarında bir oynaklık var, bu Türkiye'ye has bir gelişme değil . Küresel satış dalgası geçtiğinde tekrar TL'nin ve TL tahvillerinin cazibesi artabilecektir. Ticari kredi faizleri yüzde 6-7 civarında, iyi firmalar yüzde 5.0-5.5 ile borçlanabiliyor. Bundan şu sonucu çıkarıyoruz; Türkiye'de vatandaşların ve işletmelerin gelecekten bir endişesi yok.Büyüme verileri ekonomide U dönüşünün başladığını teyit ediyor.”
COMMENTS