Dereli’de önceki gün ilçe merkezinden geçen derenin taşmasıyla 2 yıl önceyi hatırlatan görüntüler oluştu ve korku dolu anlar yaşandı. Dere taşkınına i
Dereli’de önceki gün ilçe merkezinden geçen derenin taşmasıyla 2 yıl önceyi hatırlatan görüntüler oluştu ve korku dolu anlar yaşandı. Dere taşkınına istinat duvarları dayanamayarak yıkıldı. Yeni yapılan yol çöktü.
Tüm bunlara aşırı yağmur ve eriyen kar sularının derenin debisini artırmasının yol açtığı iddia edildi.
Ancak afeti hatırlatan bu görüntülere yanlış projelendirme ve mütehhit hatalarının neden olduğuna dikkat çekiliyor.
TIĞLI 5 GÜN ÖNCE DERELİ’YE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Dereli’de bunlar yaşanırken yapılan ama dikkate alınmayan uyarılar da gündeme geldi. Bunlardan birisi de CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’ya ait. Tığlı, 5 gün önce Dereli’nin yeni afetlerle karşılacağı uyarısından bulınarak konuyu TBMM gündemine taşımıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sorular yönelten Tığlı, Karadeniz Bölgesi’nin sahile bakan havzalarında şiddetli yağış, yüksek eğim, yüksek engebe, yoğun akarsu ağı gibi morfolojik özellikleri ve kolay aşınan toprak örtüsü nedeniyle oldukça fazla sel ve taşkın yaşandığını belirterek, şiddetli yağışlara bağlı sellerin eğer önlem alınmazsa gelecekte daha da fazla taşkına neden olacağı uyarısında bulundu.
Necati Tığlı, aynı soru önergesinde Dereli’ye ilişkin şu bilgileri verdi:”Giresun’da 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen taşkında havzayı drene eden Dereli Deresi, Aksu Çayı ile birleştiği noktadan 4 kilometre yukarıda Akkaya ve Büyük Dere isimleriyle iki kola ayrılmaktadır. Akkaya Deresi (Dereli Deresi) üzerinde bulunan iki köprünün tıkanması ve sediment yüklü derenin ilçe merkezine yönelmesi sonucu büyük bir felaket meydana gelmiştir. Bununla birlikte, Dereli Deresi’nin 22 Ağustos 2020 tarihindeki şiddetli yağışta taşmasının ve ilçede yoğun hasar bırakmasının ana nedeni yatağın yerleşime açılarak daraltılmasıdır.
Dereli Deresi yatağının yerleşime açılarak daraltılması ve buna bağlı olarak köprülerin kısa, menfez açıklıklarının dar tutulması, birbirine bir taraftan 5 diğer taraftan 8 metre mesafede bulunan iki köprüden aşağıda olanının yatağa eğimli, dik konumda olması, derenin enerjisinin kırılarak sedimentin Aksu’ya boşalmasını yavaşlatmış, selle gelen ağaç kök ve dallarının ve köprülerin tıkanmasını kolaylaştırmıştır.
25 Haziran 1965, 20 Haziran 2002 ve 17 Ekim 2010 tarihlerinde meydana gelen taşkınlardan elde edilen deneyimlerin yeterince değerlendirilmediği görülmektedir. Hatta 2010 yılındaki taşkında Akkaya Deresi (Dereli Deresi) köprülerinin tıkandığı ifade edilmektedir. Taşkınlara hazırlıksız yakalanmanın ve gereken tedbirleri almamanın sonucunu en son 22 Ağustos 2020’de yaşanan afetle deneyimlemiştik.
Akkaya (Dereli Deresi) ve Aksu Çayı’nın birleştiği noktada yapılan yeni köprünün felakete sebep olan köprünün eksik ve yanlış mimari, mühendislik hataları ve inşa kusurlarına benzer biçimde projelendirilerek yetersiz yükseklikte ve açıklıkta inşa edilmesi sebebiyle ilçenin yeniden sel afetine maruz kalacağı endişeleri bir hayalet gibi ilçemizde varlığını sürdürmektedir”.
“DERELİ İÇİN ÖNLEM ALDINIZ MI” DİYE SORDU
CHP Milletvekili Necati Tığlı, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:
1. Taşkın karşısında bahsettiğimiz sebeplerle sürekli bir risk altında bulunan Dereli İlçemizde yeni yapılan köprü’nün bu bilgiler, bulgular, morfolojik faktörler göz önünde bulundurularak inşa edilmediğine yönelik iddialar tarafınıza da iletilmiş midir?
2. Dereli İlçemizde son dönemde yağan sağanak yağmurlarda yaşanan felaketlerin tekrarı endişeleri karşısında alınan tedbirler nelerdir? Bahsi geçen köprünün yetersiz yükseklik ve açıklık sebebiyle yeniden tıkanarak ilçe için tehdit meydana getirmesine yönelik sürekli olarak bir iş makinesinin müdahaleye hazır olarak bekletilmesi dışında hangi önleyici tedbirler alınmıştır?
3. Yine son dönemdeki sağanak yağmurlarla birlikte ilçenin ortasından geçen köprüde biriken suların, köprü üzerine biriken suları tahliye edecek gider yapılmaması sebebiyle iş makinasıyla zemin delinerek boşaltıldığı görülmektedir. Bunu ne şekilde değerlendiriyorsunuz?
COMMENTS