NURİ KOLAYLI:HERKES GAZETECİ OLAMAYACAK

HomeGiresunAktüel

NURİ KOLAYLI:HERKES GAZETECİ OLAMAYACAK

Yerel basının sorunları, resmi ilanlar ve sarı basın kartları ile ilgili değişikliler konularında gazetecileri bilgilendirmek için Basın İla

BATLAMALILAR’A YENİ BAŞKAN
VALİ ÖĞÜTLERİ
UĞUR KARAİBRAHİMOĞLU YENİDEN BAŞKAN…

Yerel basının sorunları, resmi ilanlar ve sarı basın kartları ile ilgili değişikliler konularında gazetecileri bilgilendirmek için Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan’la birlikte  Giresun'a gelen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı,  ülkemizde önüne gelen herkesin gazeteciyim diye adlandırıldığını bu konuda bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

image

Kolaylı, "Avukat, doktor, mali müşavir olmanız için mutlaka bir eğitimden geçmeniz, mesleki standartları öğrenmeniz ve staj yapmanız gerekiyor. Maalesef, bizim ülkemizde böyle bir şey yok. Önüne gelen gazeteciyim diye adlandırılabiliyor. Bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Basın İlan Kurumu Yönetim Kuruluda bir karar aldı, uluslararası boyutta meselenin nasıl çözüldüğü ele alınacak, bir yasa düzenlemesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisine getireceğiz. En büyük çalışmalarımızdan biri bu. Basın İlan Kurumu ve Basın Kartları konusunda da çok yoğun ve yeniden yapılanması ile ilgili faaliyetlerimiz var" dedi.

 Arslan, ise "Sosyal Güvenlik Kanununda yapılan değişiklikler bir süre önce basında yıpranma payı diye bilinen düzenleme yeni bir hale geldi. 2008 yılında yapılan değişiklikle 25 yıllık emeklilik süresinden 5 yıl basın mensuplarının, fikir işçilerinin fiili hizmet indirimi söz konusu idi. 2008 "de çıkan düzenleme ile bu kaldırılmıştı. Daha sonraki süreçte kamuoyunda yapılan tartışmalar sonrasında kısmen geriye gelmiş oldu. Yeterli olmamakla birlikte, sevindirici bir gelişme idi. 25 yıllık süre içerisinde 2,5 yıllık fiili hizmet indiriminden meslek mensubu arkadaşlarımız istifade etmeye çalıştı" şeklinde konuştu.

Meslekler arası araştırmada en fazla kalp rahatsızlıklarına, stres bozukluklarına, diyabet ve benzeri hastalıklara yakalanan meslek mensuplarının hemen başında basın mensuplarının geldiğini belirten Arslan, "Basın mensupları vücut açısından çok ağır olmayan işi yapmaktadır. Fakat beyinle alakalı iş yaptıkları için, sürekli stres altında oldukları için mesai mefhumu gütmeden çalıştıkları için hakikaten ciddi yıpranmalarla karşı karşıya kalmışlardır. Demek ki basında yıpranma payı bir haktır. Bu hakkın kullanımına ilişkin sosyal güvenlik kanununda yapılan son değişiklikle basın mensuplarının 2,5 yıllık yıpranma payından istifade edebilmeleri sarı basın kartına sahip olma şartına bağlanmıştır. Bu uygulama yanlıştır" ifadelerine yer verdi.

"BYEGM MESLEKTAŞLARIMIZA ZORLUK ÇIKARAN DEĞİL KOLAYLAŞTIRAN YÖNDE HAREKET ETSİNLER"

Türkiye'de bin 250 Basın İlan Kurumu Mevzuatı çerçevesinde resmi ilan alan gazete olduğunu belirten Arslan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bunlardan en azı ilçe gazetelerimizde 3 tane kadrosunda eleman bulundurmak zorundadır. İl gazetelerinde 5 tane asgari fikir işçisi çalıştırmak durumundadır. Şu anda 41 ilimizde bulunan Basın İlan Kurumu şubesinde de İstanbul, İzmir ve Ankara'da 12 olmak üzere geriye kalan 38 ilimizdeki gazeteler asgari kadrolarında 7 tane fikir işçisi bulundurmak mecburiyetindedir. Bu arkadaşlarımızın fiili hizmet zammından faydalanabilmesi için Sarı Basın Kartı almaları mecburiyeti dolayısıyla ortadan kalkmalıdır. Bu arkadaşlarımız Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirilen fikir işçisi oldukları andan itibaren özlük hakları itibariyle fiili hizmet zammından yararlanmalı. Buna ilişkin yasal bir düzenleme gerekiyor. İktidarı ve muhalefeti ile Türkiye Büyük Millet Meclis gruplarına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu kanunu yeniden gözden geçirsinler. Bütün Türkiye'ye yayınmış Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğüne (BYEGM) bağlı İl Müdürlükleri eliyle müracaatçı arkadaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları gidermeye yönelik adım atmış olsunlar. BYEGM meslektaşlarımıza zorluk çıkaran değil kolaylaştıran yönde hareket etsinler. Maalesef tespitlerimiz itibariyle burada bazı sıkıntıların olduğunu görmekteyiz. Umuyoruz önümüzdeki süreçte bu aksamalara yönelik adımlar atılır ve meslektaşlarımız için son derece önemli olan fiili hizmet zammından yararlanmaya dönük engeller ortadan kalkar."

imageGiresun Gazeteciler Cemiyeti’nin davetlisi olarak Giresun'a gelen heyette, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, Genel Sekreter ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Basın İlan Kurumu Temsilcisi ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: