"BU FİYAT MALİYET FİYATI, 100 TL OLARAK GÜNCELLENNMELİ" Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan f
“BU FİYAT MALİYET FİYATI, 100 TL OLARAK GÜNCELLENNMELİ”
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık alım fiyatlarının maliyete denk geldiğini belirterek, fiyatın 100 TL olarak revize edilmesini istedi.
Yazılı bir açıklama yapan başkan Karan, 2023 yılı için açıklanan fındık taban fiyatının tarımsal girdi maliyetleri ve yüksek enflasyon karşısında, beklentilerden uzak, üreticiyi tatmin ve memnun etmeyen bir fiyat olduğunu söyledi. Karan, gerek resmi gerekse de bazım kurumlar tarafından yapılan maliyet hesaplarına bakıldığında 84 TL taban fiyatın neredeyse maliyete denk geldiğini, üreticinin elde edeceği refah payının buharlaşıp kaybolduğunu belirtti. Fındığın batıdan, doğuya Karadeniz Bölgesi için bir kültür ve yaşam tarzı olduğuna vurgu yapan Karan, şunları söyledi:“Biz 3-4 fındık dalının bir araya gelmesine ocak deriz. Türk kültür ve geleneğinde ocak önemli bir yere sahiptir. Tabiri caizse artık fındık bahçelerinde ocaklar tütmez hale geldi. Artan girdi maliyetleri karşısında üretici bahçesine bağına, köyüne gidemez hale geldi. Bölgemizde fındık tarımı yapan üretici portföyü işçi, memur ve emeklidir. Bu üreticilerin çoğunlu şehir merkezlerinde yaşamaktadır. Bir üreticinin hafta sonu köyüne gidip, gelmesi ve bahçesiyle ilgilenmesinin maliyeti bin ila 2 bin lira arasında değişmektedir. Ayda 4 hafta köyüne gitse aylık asgari 5-6 bin lira. Bu şartlar altında hangi üretici fındık için bahçesine gider? Fındık gerçek değerini görmedi sürece, ocaklar tütmez, bahçeler orman olur. Fındık bizim için fiyattan da öte kültürel ve sosyal bir üründür. Üretici bağından, bahçesinde uzaklaştırılmamalıdır. Fındık üretiminin istikrarı ve geleceği için taban fiyat belirlenirken buna göre belirlenmelidir. Üreticinin refah payı çok iyi hesaplanmalı ve ekonomik konjonktür göre belirlemelidir”.
“TEKELCİ ZİHNİYETE VAR, ÜRETİCİYE YOK!”
Ziraat Odası Başkanı Karan, tekelci olarak tabir edilen yabancı firmaya sağlanan desteğin, Türk fındık üreticisine sağlanmadığına dikkat çekerek, “tekelci firma devletten aldığı kredilerle sermayesine sermaye katarken, şuanda fındık üreticisine alan bazlı, mazot ve gübre desteği adına altında dekarda 250 TL desek verilmekte. Acilen fındıkta alan bazlı gelir desteği miktarı ciddi manada artırılmalıdır” diye konuştu. Karan, 2023 yılı fındık taban fiyatının ise kırmızı çizgileri olarak belirledikleri 100 TL olarak revize edilmesini ise beklediklerini sözlerine ekledi.
COMMENTS