Türkiye'nin büyük bir problemi olan taşeron sistemi için, hergün yeni bir haber yayınlanıyor. Ancak yaşanılan gelişm
Türkiye'nin büyük bir problemi olan taşeron sistemi için, hergün yeni bir haber yayınlanıyor. Ancak yaşanılan gelişmelerin hiçbirisi gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.
"TAŞERON'DA KIDEM TAZMİNATI GÜVENDE"
Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı'nın yaptığı açıklama da taşeron işçilerin kıdem tazminatı bir banka da fon olarak birikeceğini belirtti. Ancak işçilerin isyanı alınan kararın tarihiyle ilgiliydi.
Taşeron işçi: "Eylül 2014 ayından önceki çalışmalarımız nerede?"
İşçilerin isyanı alınan kararın geçmişe yönelik olmayışından kaynaklanıyor. Nitekim yıllardır taşeron işçi olarak çalışan binlerce insanın hakkı bu konuda hiçe sayılıyor.
"TAŞERON İŞÇİLERE SENDİKA HAKKI VERİLDİ"
Malesef bu hak kağıt üzerinde yer alıyor. Çünkü taşeron işçiler sendika üyeliği ile tehdit edilmekte.Taşeron işçiler; "Şirket yetkilisinin yaptığı toplantı da, sendika üyeliği halinde sözleşme feshi uygulanacağını bu konuda asla ikinci bir şans verilmeyeceğini" belirttiler.
TAŞERONLUK SİSTEMİ BİR SEÇİM PROPAGANDASI MI?
Taşeronluk hakkında hergün yapılan haberlerin başlığında "Taşeron'a müjde, Taşeron'a Kadro, Taşeron işçiler maaş zammı vb." yer alıyor. Ancak hiçbir haber, gerçeği yansıtmıyor. Taşeron işçiler, hergün arama motorlarında kendileriyle ilgili gelişmeleri takip ederken bu tarz asparagas haberlerle karşılaşıyorlar.
ASIL İŞ -YARDIMCI İŞ BİLMECESİ
Biliniyor ki taşeronluk sistemi yan iş için çıkarılan(Temizlik,güvenlik,bakım-onarım vb.) bir sistemdir. Ancak şuan ülkemizde taşeron olarak; mühendis, mimar, hemşire gibi lisans mezunu vatandaşlar "temizlik işçisi" olarak işe alınıyor ve asgari ücretten çalıştırıyorlar. Ne yazık ki bakanlık bu konuda kurumları denetlemiyor. Bu konuda asıl iş – yan iş ayrımını belirlemekte oldukça güçleşiyor. Çünkü mühendiste, mimar da "temizlik işçisi" sözleşmesine imza atıyor.
SÖZLEŞMELERDEKİ USÜLSÜZLÜK
Yapmış olduğumuz incelemelerde çoğu kurum, sözleşme de ünvan belirtmeden toplu şekilde temizlik işçisi olarak alıyor. Ancak yasal olarak, masabaşında "asıl iş" yapan çalışanını, farklı bir ünvanla sözleşme yapmak zorunda.
MAAŞ GÜNLERİNDEKİ DÜZENSİZLİK
Taşeron işçi çalıştıran çoğu kurum, altişveren yani firmaları maaş konusunda denetlemiyor. Maaşı altişverene yatırıyor ve ardından altişverenin keyfi düşüncesiyle işçiler maaşlarına ulaşıyor. Düzensizlikte bu konuda ortaya çıkıyor. İşçiler bu konuda oldukça zorlanıyor çünkü hiçbir ay maaşlarını düzenli olarak alamadıklarını belirtiyorlar.
Yasa ne diyor?
Bir sonraki maaş hakedişine kadar altişveren parayı hesabında tutabilir. Yani ocak 10'da maaş ödemesini yatıran kurum, Şubat 10'a kadar firma hakkında yasal işlem yapamıyor. Yani altişveren Ocak ayındaki maaşı Şubat 9'da taşeron işçilere yatırsa bile suç işlemiş sayılmıyor.
COMMENTS
Taşeronlar zaten koyunun önde gideni. Haklarını savunamayan insanlar herzaman güdülmeye mahkumdur. Bunuda hükümetimiz çok güzel yapıyor maalesef.
Serkan çomak sen ne biliyosun da konuşuyosun? İşsizlik ne sen biliyo musun? Aile geçindirmek? Koyun gibi bizi güden akp zihniyetine oy verenler. Onlar verdi bu yetkiyi. Bekara karı boşamak kolay, bol keseden at. Yarın gir üniversiteye, taşeronların derdini bir dinle sonra gel konuş.