TIĞLI, BAKAN KURUM’A ÇÖP TESİSİNİ SORDU

HomeAktüel

TIĞLI, BAKAN KURUM’A ÇÖP TESİSİNİ SORDU

Giresun’un en büyük problemlerinden olan ve çözümü için yıllarca mücadele edilen çöp sorununun giderilmesi için yapılan katı atık bertaraf tesisi, TBM

GİRESUN KARDEŞİNE GİDİYOR.
İYİ Parti’de devir teslim…İsmail Bektaşoğlu koltuğuna oturdu
Ayça Ayhan Kozluca adaylığını açıkladı (Görüntülü)

Giresun’un en büyük problemlerinden olan ve çözümü için yıllarca mücadele edilen çöp sorununun giderilmesi için yapılan katı atık bertaraf tesisi, TBMM’ye taşındı.
CHP milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, yörede yaptığı incelemenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Tığlı, tesisin eksiklerinin giderilmediği, modern bir tesis halinde hizmet veremediği, yıllardır çevreye zarar verdiği, yörede artık katlanılmaz hale gelen bir kirliliğe sebep olduğunu belirttiği önergesinde, Bakan Kurum’a bu sorunların çözüleceğine ilişkin sözlerini hatırlattı.
Necati Tığlı’nın Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:
1. Giresun’da enerji üretimi de sağlanacak, atıkların kaynağında ayrıştırılacağı bir bertaraf tesisi hususunda bu açıklamalarınız ardından geçen süre zarfında hangi çalışmalar yapılmıştır?

2. Bakanlığınızın çalışmaya başladığını ifade ettiğiniz tarihten bu yana geçen bir buçuk yıllık süre zarfında yer temininden yeni bir bertaraf tesisi inşasına kadar neden hiçbir çalışma yürütülmemiştir?

3. Katı Atık Bertaraf tesisinin modern ve çağdaş standartlara uygun biçimde hizmet edecek hale getirilmesi için neler yapılması gerekmektedir? Bunun için ne kadar bütçe gerekmektedir? Açıklamanız üzerinden geçen süre zarfında tesisin rehabilitasyonuna ilişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

4. Çavuşlu Beldesi Taşocağı Mevkiindeki alanın katı atık bertaraf tesisi olarak belirlenmesinin çevre bilimi, yer seçimi kriterleri, tesisin ve arazinin jeolojik özellikleri gibi hususlar açısından uygun olmadığı, çevre unsurları, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yeraltı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından uygun olmadığına yönelik bilirkişi raporu ve mahkeme kararına rağmen inşası ve faaliyet yürütmesi hakkında kusur ve ihmallere yönelik bir soruşturma yürütülmüş müdür?

5. Bölgede vahşi depolama yapıldığına yönelik olarak değerlendirmeler yapan, eleştirilerini Bakanlığınıza ileten partiniz mensubu siyasetçilerin görüşleri, zatıalinizin sorunun önemine ilişkin ifadeleri değerlidir. Fakat; modern standartlarda, günümüz teknolojisine uygun ölçeklerde doğaya ve çevreye zarar vermeyecek tesis inşa edildiği ifadeleriyle projenin geçmişten günümüze sorumluluğunu taşıyan mülki idare amirlerinden denetimini ve takibini yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlara kadar bütün ölçüm ve değerlerin normal sınırlarda olduğunu duyuran, takibini yapan kamu kurumları yöneticilerine kadar ilgili bakanlıkların talimatları doğrultusunda hareket ederek kararlar alınarak sürecin takibi neden yapılmamıştır? O halde Bakanlığınız bu süreçteki ihmallere ilişkin on yıldır seyirci mi kalmıştır?

6. Yerel Mahkemenin ÇED iptal kararına rağmen, Valilik tarafından alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla faaliyetlerine devam eden tesisle ilgili olarak hangi kurum, kuruluşlar ve kimler hakkında soruşturma yürütülmüştür? Bu sebeple meydana gelen kamu zararı ve telafisi mümkün müdür?

7. 2 bin 300 bin nüfuslu beldenin tüm su ihtiyacını karşılayan kaynağın kirletilmesine seyirci kalan kamu idarecileri hakkında halkın can ve mal güvenliğine yönelik ihmalleri dolayısıyla dava açılmış mıdır?

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: