GİRESUN ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. REKTÖRÜ AYGÜN ATTAR, BU YIL 11.Sİ DÜZENLENEN TÜRKÇE OLİMPİYATLARININ, D&Uu
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. REKTÖRÜ AYGÜN ATTAR, BU YIL 11.Sİ DÜZENLENEN TÜRKÇE OLİMPİYATLARININ, DÜNYANIN ORTAK SEVGİ DİLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.
Türkçenin, dünyanın en güzel ve en asil dillerinden biri olduğunu söyleyen Attar, "Dünyanın çeşitli coğrafyalarından gelen öğrencilerin anadilimizde, Türk dilinde konuşabilmesi, şiirler, şarkılar icra edebilmesi son derece mutluluk verici bir olaydır. Ayrıca birkaç seneden beri devam eden Türkçe olimpiyatlarının Türk dilinin bir dünya dili olması yönünde gösterilen büyük bir çaba olarak görüyorum. Türkiye’ye Türk milletine medeniyetimize olan sempatiyi dünya nezdinde arttırdığını düşünüyor ve buna bizzat tanık oldum şahit oldum." diye konuştu.
Türk dilinin dünya dili olmasında, dünyanın çeşitli coğrafyalarında görev yapan öğretmenlerin çok büyük katkısının olduğunu vurgulayan Attar, "Zorluklarla bu okullarda varlık gösteren öğretmenlerimiz var. Değerli hocalarımız var. Bu konuda emeği olanlara Türk diline katkı sağladıkları için hepsinin emeklerine saygı duyuyorum. Sibirya’dan tutunuz da Kafkaslardan, Ortadoğu'dan Avrupa ülkelerine kadar çok uzak ve çok yakın coğrafyalardan her sene sayıları gittikçe artan, Türk dilinde bir Türk dil şöleni oluşturan ve böyle bir organizasyonun gerçekleşmesi adına katkısı olanlara ülkemiz adına ve bilim camiası adına son derece kıvanç duyduğumu belirtmek istedim." dedi.
Türkçe Olimpiyatları'nın kendisi için özel bir değeri olduğunu da sözlerine ekleyen Attar, "Ben bir dış Türk'üm. Türkiye’nin sınırları dışında doğup dünyaya geldim Türk diline hasret kalan coğrafyalarda şu anda Türkiye'de icra edilen bu eserin ne anlama geldiğini çok yakından bilen bir insan olduğum için Türkçe Olimpiyatlarının benim gönlümde ayrı bir yeri var. Olimpiyatlara katılıma baktığımız zaman katılan ülke ve öğrenci sayısının her yıl artması ve farklı dillerden olan insanların o güzelim Türkçeyi çok büyük bir sevgiyle icraya gayret etmeleri aslında başlı başına bir olaydır. Türk dilinin dünyaya tanıtılması açısından bunu bilimsel olarak değerlendirmemiz gerekmektedir. Türkiye’nin gönüllü elçileridir bu kişiler. Çünkü bunların bir araya gelerek Türk bayraklarıyla donatılmış olan o ortamlarda istiklal Marşı söylemeleri karşısında her sene son derece duygulanıp göz yaşlarıyla izliyorum.
Olimpiyatlarda sevginin ortak bir değer olduğu noktasında kanaatin oluştuğunu söyleyen Attar, "Değişik coğrafyalarda sene boyunca çalışmalar yapıldığı için bu aynı zamanda sınır tanımayan insanları insan olma yolunda eğiten bir eğitim sürecinin de neticesidir diye düşünüyorum. Etnik kimlik farkı gözetmeksizin, dini farklılıklarla bir arada ve güzellikler içerisinde yaşatabilmenin de aynı zamanda bir yoludur. Onun için benim açımdan son derece önemlidir. Çünkü buraya katılan insanların o ülkeleri temsil eden insanların renkleri farklıdır, etnik kimlikleri farklıdır ama hepsini birleştiren ortak sevgi Türk diline duymuş oldukları sevgidir." şeklinde konuştu
COMMENTS