Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve üniversitenin Türk Dünyası Araştırmalar ve Stratejik Araştırm
Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve üniversitenin Türk Dünyası Araştırmalar ve Stratejik Araştırmalar Toplulukları’nın katkılarıyla düzenlenen "Türkler ve Ermeniler" başlıklı panel,TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin ve Prof. Dr. Aygün Atar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Başkan Akengin, konuşmasında; Ermenilere soykırım yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Attar’ın bu yöndeki bilimsel akademik çalışmalarından övgüyle sözeden Akengin, “Rektör Hanım Türkiye için Türk Dünyası için bir lütufdur” diye konuştu.
Tarihinin hiçbir döneminde Türklerin hiç kimseye düşman olmadığını, vahşet yapmadığını söyleyen TÜRKSAV başkanı, “her türlü iftiralar ve karalama kampanyalarıyla dünya da böyle bir algı ve kamuoyu oluşturma çabaları vardır. Bu çabalardan güç alan Ermeni diasporasının da odak hedefi hep Türkiye ve Azerbaycan’dır. Asılsız soykırım iddiaları bu kampanyalarla güç bulmaktadır. İşte biz, bu kampanyalara karşı bir dik duruş sergilemek ve bunun böyle olmadığını dünyaya anlatmak zorundayız. İddia edildiği gibi bir soykırım asla söz konusu olmamıştır ve Türk Milleti bu lekeyi asla kabul etmeyecektir” dedi.
ATTAR:TÜRK MİLLETİNİ ANLAMALI VE ANLATMALIYIZ…
GRÜ Rektörü Attar ise şunları söyledi: “Dünyada sivil insiyatiflerin önceliği ve önemi fazladır. Devlet eliyle yapılamayan bazı girişimler ve algılar demokrasinin gereği sivil girişimlerle başarılmak istenmektedir. Çok geniş bir coğrafyanın ve binlerce yıllık kültür birikiminin üzerinde yaşayan Türk dünyasının çektiği sıkıntılar ve uğradığı haksızlıklarda başta üniversiteler olmak üzere sivil toplum etkinlikleri ile anlatılmak zorundadır.
Bugün Giresun Üniversitesi’nde 30 ‘dan fazla ülkeden uluslararası öğrencilerimiz bulunmakta ve bunların çoğu doğal olarak Türk coğrafyasından gelen öğrencilerimizdir. Tarihi boyunca hiçbir zaman eğilmeyen ancak birçok iftira ve haksızlığa uğrayan bu milleti iyi anlamamız ve anlatmamız lazım. Bize düşen bundan sonra tüm imkanlarımızla bunu sağlamak için çaba göstermektir”
Konuşmaların ardından Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Genel Sekreteri Dr. İlyas yDemirci’nin oturum başkanlığında; Prof. Dr. Mehmet Saray ve Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Musa Qasımlı konuşma ve sunumlarını yaptılar.
Oturumun ardından Prof. Dr. Mehmet Saray fuaye salonunda Türk Dünyası Araştırmalar topluluğu öğrencileri ile söyleşi yaptı.
Ardından da panel katılımcıları Kafkas İslam Ordusu Meydanı’ndaki anıtı ziyaret ederek, Ermenilerin Hocalı Soykırımı saldırıları sırasında şehit olanların ruhuna dua ettiler. Ardından Güre Yerleşkesi içinde inşa edilen cami ve Fen-Edebiyat fakültesi ile diğer birimler gezildi.
Panelin ikinci oturumuna Prof. Dr. Mehmet Saray başkanlık yaparken, panelistler; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Süslü, Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Duman ve Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Temsilciler Koordinatörü Yılmaz Batıbay konuşma ve sunumlarını yaptılar.
COMMENTS