YSK CHP’NİN GEREKÇESİNİ HAKLI BULDU

HomeGiresunManşet Üstü

YSK CHP’NİN GEREKÇESİNİ HAKLI BULDU

CHP Parti Meclisi'nin, seçilmiş milletvekillerinin haklarını korumak için  önseçim yapmadan aday belirlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği talebi Yük

İmamoğlu’ndan Kemal Aydın’a önemli görev
Duroğlu’nda sel sonrası kaybolan kişi aranıyor
DEVLET BAHÇELİ DE ‘OLUR’ DEMİŞTİ. ÖCALAN İSTEDİĞİNDE AVUKATLARIYLA GÖRÜŞECEK

CHP Parti Meclisi’nin, seçilmiş milletvekillerinin haklarını korumak için  önseçim yapmadan aday belirlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği talebi Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edildi. Böylece Mart ayında yapılan ve 6 bin üyeden 2535’inin oyunu alan CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu 1 Kasım’da yapılacak olan seçime partisinin 1.sıra adayı olarak girecek. Listedeki diğer isimlerin aynı olup olmamasına ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek.
CHP Parti Meclisi pazar günü yaptığı toplantıda aday belirleme yönetmeliğindeki değişiklik önerisini kabul etmiş, bu değişiklik sonrası erken seçimde “Ön seçim” yapıp yapmaması gerektiğini YSK’ya sormaya karar vermişti.
Başvuru dün yapılmıştı. YSK, CHP’ye jet hızıyla cevap verdi. YSK’nın bu kararı ile CHP, erken seçimde adaylarını ön seçim yapmadan belirleyecek.

Kılıçdaroğlu, kararla birlikte ön seçim yöntemiyle milletvekilliği hakkı kazanan 86 vekili, 7 Haziran’daki sıralarıyla koruyacak. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun büyük kentlerde kullandığı bazı kontenjanlar ile merkez yoklaması yöntemiyle belirlenen bazı illerde aday sıralamalarını değiştirebileceği belirtiliyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun 7 Haziran performansından memnun kalmadığı Tunceli ve Gaziantep olmak üzere bazı kentlerde ön seçim ya da eğilim yoklaması yöntemini tercih edebileceği de konuşuluyor.

GEREKÇEDE ÖNSEÇİMİN SAKINCALARI ANLATILDI

CHP’nin YSK’ye sunduğu gerekçede, parti içi mevzuatın olağanüstü durumlara göre değil olağan durumlara göre hazırlandığı, seçimlerin Anayasa’nın 116. maddesi uyarınca yenilenmesinin istisnai ve olağanüstü bir hal olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Partimiz 7 Haziran 2015 seçimlerinde 55 seçim çevresinde adaylarını ön seçim yoluyla belirlemiştir. Bu şekilde seçilen milletvekilleri yemin etme dışında herhangi bir faaliyette bulunamadan seçimlerin yenilenmesi ile karşı karşıya kalmışlardır. TBMM komisyonları dahi oluşmamıştır. Parlamento tarihimizde ilk kez karşılaşılan böyle bir seçim için normal zamanlara özgü kuralların bire bir uygulanmasını beklemek mümkün değildir. Böyle özel durumlarda partinin özel önlemler alması da bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Tüzüğün 58/D maddesi, hayatın dinamik yapısı karşısında statik kalan norma dinamiklik kazandırmaya, kuralın hayatın akışına uygun hale getirilmesini sağlamaya dönük bir önlemdir.

Uzun, yorucu, zahmetli bir ön seçim ya da aday saptama sürecinden çıkıp, yine zahmetli bir seçim yarışı yapıldıktan sonra seçilen kişinin, daha bir yasama yılını dahi doldurmadan tekrar ön seçim yarışına sokulması kabul edilebilir bir durum değildir. Öte yandan örgütün kısa zaman aralığı içinde üst üste ön seçim yarışına sokulması seçim motivasyonunu olumsuz etkileyeceği gibi, aynı zamanda kısa süre önceki ön seçimin rövanşı gibi algılanacak tutumlar doğru karar verme sürecini de zedeleyebilir. Bir başka sorun seçim takviminde ön seçim için ayrılan zamanın çok kısa olmasıdır. Üye tercihini yaptıktan sonra yeni bir tercih yapması veya tercihini değiştirmesi için makul bir sürenin geçmesi gerekir. O makul süre asgari bir yasama yılıdır. Seçtiği milletvekilinin başarılı olup olmadığını anlaması için en az bir yasama yılı onu izleyebilmeli ki kararını yeniden sorgulayabilsin. Bu çerçevede milletvekilinin henüz görevini yapacağı makul bir süre geçmeden seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hallerinde ortaya çıkan boşluğu doldurmak üzere yönetmelikte düzenleme yapma ihtiyacı doğmuştur.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: