Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını yok hükmünde sayarak, H
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını yok hükmünde sayarak, Hindistan’da açıklana fındık rekoltesini Türk fındık üreticisi olarak tanımadıklarını açıkladı.
Karan, dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 75’ini elinde bulunduran Türkiye’nin tahmini fındık rekoltesinin her yıl hiçbir resmi dayanağa dayanmayan bir şekilde, bir yıl Amerika’da, bir yıl Hindistan’da açıklanmasına anlam veremediklerini ifade etti. Karan, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi tarafından Hindistan’da açıklanan fındık rekoltesine tepki gösterdi. Hindistan’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı yok sayarak açıklanan 670 bin ton fındık rekoltesinin gerçekten uzak, masa başında yapılan bir rakam olduğunu kaydetti.Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi ile işbirlikçileri tarafından, Türk fındığının dizayn edilmeye çalışıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Karan, “Türk fındık üreticisi olarak, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’ni tanımıyoruz. Fındık üreticisi için hayırlı rüya görmeyen bu konsey, dereyi görmeden paçayı sıvamayı kendine görev atletmiş durumda. Türkiye’de tahmini fındık rekoltesinin tek elden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde yapıldığını bile bile, her yıl sezon öncesi suyu bulandırmaya çalışan bu zihniyete artık bir dur denilmelidir. Biz üretici olarak Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üzerinde hiçbir güç ve kurum tanımıyoruz” dedi.
Türk fındık üreticisinin alın teri üzerinden kazanç sağlayanların da, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’ne çanak tuttuğunu savunan Karan, “Bizi fındıkta spekülasyon yapmakla suçlayarak, sağduyu çağrısı yapan sözüm ona ihracatçılar nerede. Siz bu ülkenin sanayici ve ihracatçısı değimlisiniz. Hani siz, üretici dostuydunuz. Birileri çıkıp, Türk fındığını dizayn etmeye, kafasına göre masa başında rekolte tespiti yapacak, sizde suspus dinleyeceksiniz” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi tarafından açıklanan 670 bin ton rekoltenin nasıl ve hangi kaynak kullanarak tespit edildiğini soran Karan şunları kaydetti;
“defalarca söyledik bir kez daha söylüyoruz. Hiç kimse çuvala girmeden şu kadar fındığım var demesin. Öte yandan fındıkta en doğru tahmini rekolte Temmuz ayında yapılan çotanak sayımına göre belirlenmektedir. Kaldı ki son yıllarda fındıkta yaşanan doğal afet ve külleme hastalığı rekoltede büyük yanılgıya neden olmaktadır. Son olarak 9-10 Mayıs tarihlerinde etkili olan kuvvetli fırtına sonrası fındıkta büyük hasar meydana gelmiştir. Hasarın boyutu TARSİM tarafından yapılan hasar tespitlerinde net bir şekilde gözükmektedir. Ayrıca Nisan ve Mayıs ayında havaların yağışlı geçmesi nedeniyle üreticilerimiz külleme hastalığıyla gerekli zirai mücadeleyi yapamadı. Külleme hastalığı şuanda sahil ve orta kesimde kendini göstermeye başladı ve hızla bir şekilde yayılmaktadır.”
COMMENTS